You are here:

De Talenten Ontdek Plek van Curio prinsentuin van cooth

Op Curio prinsentuin van cooth staat talentontwikkeling centraal. Leerlingen ontdekken wat hun talenten zijn en gaan die vervolgens zo goed mogelijk ontwikkelen. Deze ontdekkingsreis start al in leerjaar 1. Daarvoor heeft de vmbo-school in Breda de Talenten Ontdek Plek, ofwel TOP. Evi Haan, docent TOP, vertelt wat het vak inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor de leerlingen.

Tekst gaat verder onder de video.

“Bij de Talenten Ontdek Plek gaan onze leerlingen uit de onderbouw vier uur per week aan de slag met verschillende opdrachten. Iedere vier weken starten nieuwe projecten, waarbij er iedere keer heel veel te kiezen valt. Leerlingen beslissen namelijk zelf binnen welk profiel ze een project willen uitvoeren. Alle leerlingen die voor hetzelfde profiel kiezen, komen bij elkaar in één klas. Vmbo basis, kader en mavo+-leerlingen zitten dus bij elkaar. Dat zorgt ervoor dat kinderen van elkaar leren.”

Iedere vier weken nieuwe projecten, dat zijn er best veel!

“In leerjaar 1 en 2 voeren de leerlingen in totaal 16 projecten uit. Een kind dat heel erg van technologie houdt, zou daar dus 16 projecten in mee kunnen draaien. Al stimuleren we wel om overal aan te snuffelen. Zo ontdekken ze wat bij ze past. En wat juist niet. We werken met realistische opdrachtgevers. Soms zijn dat bedrijven of instanties, soms is het de school. En we werken ook samen met het mbo.”

Leerlingen maken dus kennis met de verschillende profielen?

“Klopt. En niet alleen de profielen die wij op onze school aanbieden - zorg en welzijn, dienstverlening en producten en groen - maar met álle profielen die er zijn. Dit helpt ze om een goede keuze te maken in de bovenbouw. We willen echt dat leerlingen hun talent ontdekken en dat talent in de schijnwerpers zetten.”

Wat is het grote voordeel van TOP voor leerlingen?

“Het grote voordeel voor leerlingen is dat ze veel zelf mogen bepalen. Niet alleen welk project ze gaan doen, maar ook hoe ze het uitvoeren. Dat doen we vanuit meervoudige intelligentie. Dat helpt leerlingen om out of the box te denken. Een mooi voorbeeld hiervan is het project ‘tijdlijn’ in leerjaar 1. Leerlingen presenteren hun leven in een tijdlijn: hoe zag het eruit, hoe ziet het er nu uit en hoe hoop je dat het er in de toekomst uitziet. Dat hoeft niet een tijdlijn op papier te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een lied zijn, of een kunstwerk. Sommige kinderen maken een boek, of een rap. Ze bepalen dus zelf hoe ze invulling aan de opdracht geven. Daardoor zijn ze veel gemotiveerder.”

Kun je nog een voorbeeld geven van zo’n project?

Go healthy is ook een mooi project. Hierbij werken onze leerlingen samen met de mbo-opleiding food & future. De studenten helpen de leerlingen bij hun opdracht. De opdracht is om voor een fitcoach een eindproduct te maken dat aansluit bij leeftijdsgenoten. Kinderen namen hiervoor bijvoorbeeld een gezondjournaal op, maakten een podcast, schreven een fruitreceptenboek, en produceerden een stopmotion film met LEGO-poppetjes over het belang van slaap. Heel uiteenlopend dus.”

Wat maakt jullie Talenten Ontdek Plek zo bijzonder?

“Het bereidt kinderen voor op later. Het vak is écht toekomstproof. Het gaat niet eens zozeer om het eindresultaat, maar om de weg ernaartoe. Heb je geleerd om samen te werken? Waar liep je tegenaan? Was je creatief in het vinden van oplossingen? Ook de 21e eeuwse vaardigheden zijn er volop in verwerkt. Leerlingen ontdekken wat ze nodig hebben als ze over een paar jaar het werkveld ingaan. TOP laat zien dat leren niet per se uit boeken hoeft. Het kan echt anders. Dat geldt ook voor docenten; die zijn veel meer aan het coachen dan aan het lesgeven.”

TOP bestaat al eventjes, zijn er onlangs nog dingen veranderd?

“Sinds dit schooljaar krijgen leerlingen bij TOP geen cijfers meer, maar medailles. Alle leerdoelen zijn geformuleerd aan de hand van drie competenties. Voor ieder leerdoel kun je een bronzen, zilveren of gouden medaille halen. Brons betekent niet dat je er slecht in bent, maar dat je nog veel te leren hebt. Deze medailles zie je ook terug op het rapport. Daardoor kun je snel zien waar iemands talent ligt, bijvoorbeeld bij presenteren of kwaliteit leveren.”

Wat kunnen lezers doen die graag meer willen weten hierover?

“Als je benieuwd bent naar TOP dan ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen. En we zijn altijd op zoek naar bedrijven die met ons willen samenwerken aan mooie projecten. Dat maakt het voor leerlingen echt een stuk leuker. Ze gaan graag voor je aan de slag.”

De Talenten Ontdek Plek komt voor in de tweede aflevering van Curio tv. Bekijk alle afleveringen hier. Heb je vragen over dit project? Of wil je meer weten? Stuur een mail naar e.haan@curio.nl.

Lees ook