You are here:

Curio zorg en welzijn opent genderneutraal toilet op Paarse Vrijdag

Vandaag is het Paarse Vrijdag. Veel scholieren en studenten tonen hun solidariteit met lhbt+'ers. Voor Curio zorg en welzijn aan de Biesdonkweg 33 in Breda de perfecte dag om op de begane grond van het schoolgebouw een genderneutraal toilet te openen. Onderwijsmanager Marita Bogers en student maatschappelijke zorg Arthur Steinhoff plakten speciale stickers op de toiletdeur om de doelgroep duidelijk te maken: scholieren die zich niet specifiek man of vrouw voelen.

Ondersteuningscoördinator Indra van Engelen-Snepvangers vertelt over het idee om een genderneutraal toilet in te richten. “Dat is ontstaan in de werkgroep die de acties voor Paarse Vrijdag heeft voorbereid. In Zweden zijn alle toiletten genderneutraal. Het leek ons een flinke stap vooruit als er ook binnen onze school op deze manier oog is voor studenten die zichzelf niet speciaal herkennen in 1 geslacht.”

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Whatsapp Image 2022 12 09 At 2.18.14 PM

‘Iedereen mag zijn wie ze zijn’

Student Arthur Steinhoff is een van de drijvende krachten in de werkgroep. Voorafgaand aan de opening van het genderneutraal toilet gaf hij een leerzame workshop aan docenten, studenten en medewerkers facilitair van Curio zorg en welzijn. De workshop ging vooral over seksualiteit en genderidentiteit. “Ik ben ingegaan op hoe wij er in de wereld en in Nederland rondom LHBTIAQ+ voorstaan. De thema’s seksualiteit, genderexpressie en geslacht kwamen voorbij. Ik heb een deel van mijn persoonlijke verhaal verteld. Dat helpt me deze thema’s beter te kunnen benoemen en uitleggen. De boodschap die ik wil achterlaten is dat iedereen mag zijn wie ze zijn. Ik vond het extra belangrijk om de workshop in Breda te doen. Hier mag meer worden gegaan aan het accepteren van LHBTIQ+.”

Gender & Sexuality Alliance

Arthur spant zich enorm in voor de LHBTIQ+’ers Hij is vrijwilliger bij het COC Tilburg/Breda. Het COC is de internationale voorloper voor LHBTI- belangen. Ook is Arthur lid van de Gender & Sexuality Alliance. Deze organisatie maakt zich sterk voor een veilige omgeving op school voor iedereen.

Lees ook