You are here:

Vmbo'ers aan de slag met robotica tijdens Bredase LEGO League

Op zaterdag 4 februari gingen tien vmbo-scholen uit de omgeving van Breda fanatiek aan de slag met LEGO robots. Dit deden zij tijdens de Bredase editie van de LEGO League. Deze editie werd georganiseerd door Curio op de Terheijdensweg 350. Het diende als oefening voor de volgende regio finale van LEGO League, die begin volgend jaar wordt gehouden. Met dit initiatief wil Curio leerlingen graag stimuleren meer te doen met techniek.

Persfoto Bredase Editie LEGO League

De First LEGO League is een internationale wedstrijd. Maar liefst 70 landen wereldwijd doen hieraan mee. Tijdens deze wedstrijd leren kinderen om op een creatieve manier bezig zijn met wetenschap en technologie.

Elkaar inspireren

De Bredase editie van de LEGO League is geen officiële wedstrijd. Maar het is vooral bedoeld om vmbo-scholen te helpen en te inspireren. Bas Postma, projectleider verbinding vmbo-mbo, schonk het afgelopen jaar veertig LEGO robots aan de deelnemende scholen om mee te oefenen. Daarnaast gaf hij een training aan docenten. “Het doel van deze editie van de LEGO League is om zo veel mogelijk jongeren en collega’s met techniek en robotica in aanraking brengen. Om hen te leren denken in oplossingen en om te leren van en met elkaar. We willen jongeren hiermee graag een goed beeld geven van wat techniek óók kan zijn”.

We willen jongeren hiermee graag een goed beeld geven van wat techniek óók kan zijn”
Bas Postma

Denken in oplossingen

Ieder jaar wordt er bij de LEGO League één centraal thema vastgesteld. De teams kiezen zelf een leerprobleem dat ze binnen dat thema willen oplossen. Het thema van dit jaar was Cargo Connect. Of ook wel: de wereld van transport. Aan de deelnemers de taak om na te denken over innovatieve en duurzamere oplossingen voor transportproblemen door middel van robotica. Daarnaast ontwierpen de leerlingen hun eigen LEGO robot. Hiermee voeren ze opdrachten uit waarmee ze punten kunnen scoren. “Ik vind het leuk om zoveel mogelijk dingen op te lossen en de robot alles te laten doen waar je zin in hebt. Ook al gaat dat niet altijd goed” vertelt Reinout Berg, deelnemer en leerling van Curio prinsentuin van cooth.

Leuke uitdaging

Omdat het dit keer niet om een officiële finale ging, viel er ook geen prijs te winnen. Alle deelnemers kregen een medaille van LEGO. Maar ze kregen nog een leuke, extra uitdaging, namelijk om de medaille zelf in elkaar te zetten, zonder de verpakking eraf te halen.

Bredase editie LEGO League

Bredase editie LEGO League

Bekijk de aftermovie

Ben je nieuwsgierig hoe dat eruit zag? Bekijk dan hieronder de aftermovie van de FIRST Lego League finale west-brabant 2023, gehouden op 4 februari 2023.

Lees ook