You are here:

Curio docent Kareem Gazuani genomineerd als Leraar van het Jaar 2023

Docent Kareem Gazuani (42) van onze mbo-opleiding sociaal werk is genomineerd voor de titel Leraar van het Jaar 2023. Hij is supertrots op de nominatie, maar nu wil hij winnen ook. Daarvoor gaat hij de komende tijd aan de slag met het opvragen van aanbevelingsbrieven van leidinggevenden en collega’s. En met professionele filmpjes waarin studenten vertellen waarom Kareem op 5 oktober de winst in de categorie mbo in de wacht moet slepen. “Het gaat niet om mijn verhaal, maar om hun ervaringen. Net als in de les probeer ik ook hierbij mijn studenten te betrekken. De ingrediënten moeten van hen komen.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

3 Ucmastersmeeting June 17, 2023 Kasvanvliet DSF7537
Foto: Kas van Vliet

Het moment dat Kareem het nieuws van de nominatie te horen kreeg was best emotioneel, vertelt hij. “De nominatie is een fantastische erkenning van de studenten die ik bedien. Het feit dat je als docent gezien wordt, dat doet iets met me. Het hele team sociaal werk is enthousiast. Dat team biedt me de basis infrastructuur om de docent te kunnen zijn die ik ben. Ik voel me in dit team als een vis in het water. Ik ben, als 1 van de oudsten, graag een klankbord en luisterend oor. En andersom kan ik met de jongere collega’s sparren over het vak. Heel verrijkend.”

Talentontwikkeling voor jongeren
Kareem geeft sinds 2016 les op de opleiding sociaal werk. De eerste 3 jaar als freelancer, naast zijn baan als jeugd- en jongerenwerker. Nu is hij alweer 4 jaar in vaste dienst als docent bij Curio en heeft hij een eigen onderneming als consultant. Ook zet hij projecten voor talentontwikkeling van jongeren op. “Die projecten lenen zich uitstekend voor de praktijkvorming van onze studenten. Ik benut mijn netwerk waar dat kan.”

“Als moeten mogen wordt, boek je de mooiste resultaten”

Intrinsiek geïnteresseerd in leefwereld van studenten
Toch is die combinatie volgens Kareem niet de reden dat hij nu is genomineerd als Leraar van het Jaar 2023, categorie mbo. “Dat heeft, denk ik, vooral te maken met hoe ik met de studenten omga. Ik ben intrinsiek geïnteresseerd in hun leefwereld. Ze hoeven maar iets te laten vallen over waar ze tegenaanlopen of enthousiast van worden en ik zet mijn tools in om diepgang in het thema aan te brengen. Dat gebruik ik in mijn lessen. Natuurlijk is de inhoud leidend, maar die staat nooit op de voorgrond. De ingrediënten die zij aanreiken wel. Ik krijg vaak terug dat ze niet het gevoel hebben dat ze les hebben gehad, maar wel veel hebben geleerd. Je hebt ons voor de gek gehouden, zeggen ze dan. Mijn ervaring is: als moeten mogen wordt, boek je de mooiste resultaten.”

Energie van diversiteit in werkweek
Kareem voelt zich gezegend met de ruimte die hij van Curio krijgt om zijn talenten in te zetten. “Ik krijg energie van de diversiteit in mijn werkweek. Twee dagen werk ik als docent in het team sociaal werk en 1 dag in het interne leerbedrijf dat we zelf hebben opgezet. Daar heb ik een meer coachende rol. Ook ben ik betrokken bij Curio talent, ons eigen talent ontwikkel programma voor studenten. Al met al ben ik elke week bezig met mijn eigen palet aan interesses. Hoe mooi is dat?”

Ik geloof in ons vak, in het docentschap
Tot een paar weken geleden had Kareem niet door dat de studenten hem wilden voordragen. “Op een gegeven moment stelden ze wel vragen die ik wat vreemd vond. Toen ik op 5 juli de slagroomtaart met begeleidend schrijven kreeg, viel het kwartje.” Kareem is enorm vereerd. “Ik geloof in ons vak, in het docentschap. We zijn de hoeksteen van de samenleving.” De nominatie levert Kareem zo vlak voor de zomervakantie best wat extra werk op, zoals het opvragen van aanbevelingsbrieven en het maken van aanbevelingsvideo’s. Hij gaat er hoe dan ook iets moois van maken. Donderdag 14 september hoort Kareem of hij bij de top 3 van zijn categorie zit. Een beroepsjury bepaalt deze top 3.

Lees ook