You are here:

Curio-studenten in gesprek met commissaris van de Koning

Hoe betrek je jongeren bij de politiek? Wat doet de provincie voor jongeren? Deze vragen kwamen aan bod tijdens het bezoek van de commissaris van de Koning Ina Adema en verschillende kandidaat-statenleden aan Curio Wilhelminasingel 33 in Breda. Donderdagmiddag 9 maart bezocht ze Curio om te horen wat er nu écht speelt bij jongeren. Het bezoek is onderdeel van een studententour in Brabant waar mevrouw Adema ook andere scholen in de regio bezoekt. 

Het doel is om studenten te informeren over het belang van de provincie voor de inwoners van Brabant. Een ander doel is om stemgerechtigde jongeren te stimuleren op woensdag 15 maart naar de stembus te gaan.

Studenten maken kennis met de commissaris van de Koning
Als start ging de dagvoorzitter in gesprek met de commissaris van de Koning. Wat is de provincie nu eigenlijk precies? En waar houdt de provincie zich mee bezig? Naast het informeren van de studenten uit de sectoren economie en ondernemen, techniek en technologie, voedsel, groen en gastvrijheid en zorg en welzijn staat de bijeenkomst in het teken van het goede gesprek.

Pitch om een mooie prijs
In het tweede deel van het programma gingen de studenten met de kandidaat-statenleden aan de slag. Iedere groep kreeg een stelling en maakte een pitch die de studenten presenteerden. De jury, bestaande uit de commissaris van de Koning Ina Adema, Rob Neutelings, voorzitter van de raad van bestuur van Curio en Miray Özügüzel, voorzitter van de Curio studentenraad, bepaalden de sector met de beste pitch. Uiteraard ging het winnende team met een mooie prijs naar huis. Rob Neutelings zat namens Curio in de jury: “Als ik dit zie ben ik weer extra trots op het mbo en de studenten. Ze konden goed argumenteren waarom iets waar en niet waar is. Dat is mooi om te zien.” 

Winnende pitch van studenten sociaal werk
Aan de debatmiddag namen ruim 100 studenten deel. Van elke mbo-sector was een vertegenwoordiging. Damian Vos zat in het winnende studententeam: “Geweldig is dit. We hadden vooraf geoefend. En doorgenomen wat we wilden zeggen. Voor ons gevoel ging het prima. Toch waren we verbaasd dat we wonnen. De rest was ook erg goed.” Hij vindt het leuk met politiek bezig te zijn. “Jammer dat zo weinig jongeren er interesse in hebben. Het is belangrijk dat ze in de politiek zoveel mogelijk dezelfde taal spreken. Daarmee interesseren we jongeren ervoor en gaan ze stemmen.” 

Lees ook