You are here:

Beroepskeuze event voor nieuwkomers in Nederland

Als je nieuw in Nederland bent, de taal nog leert en kennismaakt met de Nederlandse gewoonten. Hoe kies je dan een passende studie of een beroep? Dit event is er om die leerlingen te helpen.

De internationale schakelklas

Ben je tussen de 12 en 18 jaar en nieuw in Nederland? Dan ben je volgens de Nederlandse wet leerplichtig en moet je naar school. Maar hoe moet dat wanneer je de taal (nog niet helemaal) beheerst? Dan ben je meer dan welkom op Curio isk. Op deze school in onder andere Bergen op Zoom leer je op je eigen tempo de taal en wen je aan de nieuwe omgeving en alle mensen en culturen die hier in Nederland samenkomen.

Curio isk helpt bij de scholing van leerlingen en bereiden hen daarnaast voor op een baan of vervolgopleiding in het mbo. Voor sommige leerlingen is het al vrij duidelijk wat ze willen worden, voor anderen iets minder. Om de leerlingen te helpen met oriënteren was er op 6 december een Beroeps Keuze Event. Ongeveer 20 bedrijven en organisaties uit de omgeving kwamen hierheen om de leerlingen en ouders -want die waren ook van harte welkom- kennis te laten maken met de beroepen en bedrijven.

De leerlingen volgen op school niet alleen Nederlands, Engels, rekenen en andere reguliere vakken. Ze krijgen ook praktijkles. Fietsen is er daar een van. Als je in Nederland komt wonen is het natuurlijk handig om te kunnen fietsen.
En als je kan fietsen, moet je ook een band kunnen plakken, een fiets kunnen repareren of een elektrische fiets herstellen.

"Als je geleerd hebt hoe je een elektrische fiets moet herstellen, dan is de stap naar een elektrische vrachtwagen snel gemaakt," aldus het team van Truckacademy.

Deze workshops worden georganiseerd om de leerlingen een praktijk ervaring te geven in verschillende (technische) disciplines. Van elektrotechniek tot werktuigbouwkunde, en van koken tot werken in een kledingwinkel. Deelnemers konden deelnemen aan praktische activiteiten onder begeleiding van ervaren professionals. Denk bijvoorbeeld aan Tante Louise, H.Essers, Truck Academy, WVS, Kringloop, Vakopleiding Metaal, Podiumkunsten, Van Bergse Bodem en nog veel meer.

Dit gaf hen niet alleen de kans om hun (technische) vaardigheden te ontdekken, maar ook om vragen te stellen en meer inzicht te krijgen in de dagelijkse taken binnen verschillende beroepen.

Tijdens deze middag volgen zowel de leerlingen als de ouders 3 rondes met workshops die zij voorafgaand van het event hebben gekozen.

De bedrijven laten zien wat hun werk inhoudt via een interactieve presentatie of workshop. Bij de Kringloop wordt er kleding gesorteerd en geprijsd en kunnen de leerlingen in de cabine van een truck plaatsnemen.

Wat de leerlingen bij het uitzoeken, labelen, beveiligen en beoordelen van de kleding nog niet weten is dat ze het kledingstuk cadeau krijgen. Truien, petten, blazers en andere vindingrijk-pareltjes werden uitgedeeld.
Wat een waardevolle beleving voor de leerlingen.

Beroepskeuzeventcurioisk 47

Lees ook