Leerweg BOL, BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25038

In het kort

Ben jij handig en klus je graag? En wil je graag meer leren over stucwerk? Dan is de mbo-opleiding stukadoor iets voor jou. Je leert alles over stucen en hoe je werkt met gips en specie. Wanden, plafonds en gevels... De bouw is pas écht af als jij klaar bent.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding stukadoor iets voor jou?

Als stukadoor werk je graag met je handen. Je voelt je thuis in de bouw, zowel binnen als buiten. Want voor de ene klus werk je aan de gevel van een woonhuis. En voor de andere klus stuc je het plafond van een groot kantoor. Hoe dan ook, jouw werk begint wanneer de bouw af is. Jij maakt de muren en plafonds strak. Dat doe je met gips en specie. Je knapt oude gebouwen op en houdt bestaande gebouwen mooi. Je past je makkelijk aan aan je werkplek. Gelukkig vind jij het leuk om op allerlei verschillende plekken te werken.  

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding stukadoor:

 • stukadoortechnieken 
 • werken met verschillende apparaten en gereedschappen 
 • ondergronden voorbereiden  
 • stukadoorwerk voorbereiden  
 • specie en afwerklagen aanbrengen 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Ben je klaar met de opleiding stukadoor? Dan kun je verder studeren op niveau 3 aan de opleiding gezel stukadoor.   

Doorstuderen? Dat doe je zo
Na de opleiding stukadoor vind je een baan bij stukadoorsbedrijven. Je werkt aan nieuwbouw of renovatieprojecten.   

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Student Valerie

In Haïti was Valerie paardenverzorger. Toen ze in Nederland kwam wonen, begon ze na een tijdje haar eigen schoonmaakbedrijf. “Bij best wat klanten zag ik scheuren in de muren. Dat vind ik echt lelijk. Toen kreeg ik het idee om een opleiding te doen om die muren weer mooi te maken. Dus nu doe ik de opleiding stukadoor.”

Studeren op wat oudere leeftijd vindt Valerie helemaal niet erg. “Ik vind studeren juist leuk, al is de Nederlandse taal niet makkelijk.” Het vak stukadoor staat bekend als een fysiek zwaar beroep. “Ik vind dat ‘zwaar’ wel meevallen. Persoonlijk zie ik stukadoor niet als een mannenvak. Tijdens de opleiding leer je de juiste technieken om goed te stuken zonder je lichaam helemaal uit te putten. En ik leer ook heel precies en netjes te werken volgens de wensen van de klant.”

Eigenlijk wilde Valerie haar studie naast haar schoonmaakwerk doen, bbl dus. “Ik merkte al snel dat het niet makkelijk was om én een eigen bedrijf te hebben én te studeren. Daarom doe ik nu bol, zodat ik rustiger kan leren. Ik doe nu de tweejarige studie op mbo-niveau 2. Daarna ga ik nog verder studeren op niveau 3. Dan leer ik nog meer nieuwe technieken.”

Op school zijn overal oefenwanden en -plafonds om het stuken te leren. “Je leert op verschillende ondergronden stuken, zoals gipsplaten en bakstenen. En met verschillende kleuren. Je moet netjes werken, maar je mag ook best creatief zijn. Dat vind ik echt fantastisch.” Volgens Valerie is het daarom handig als je als student stukadoor creatief bent. “Maar je moet ook positief zijn en hard willen werken.”

Naast stuken leert Valerie ook metselen. “Dat is mijn keuzevak. Ook dat vind ik leuk om te doen. Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar het wow-effect.” Een muur mooi maken, of je nou metselt, schoonmaakt of stuukt. Valerie zoekt haar toekomst daarom in een eigen bedrijf waarmee ze stuken en schoonmaken combineert. “Je bouwt makkelijk een netwerk op. Waar je schoonmaakt, zie je vaak ook kansen om te stuken. En andersom. Ik zie wel waar het allemaal heengaat. Stap voor stap bouw ik aan mijn bedrijf. Daar komen vast mooie klanten uit.”

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Bijvoorbeeld bij één van onze samenwerkingspartners. 

Meld je aan voor een werkplek  

Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor de bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding stukadoor kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Verdieping buitenpleisters

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Stukadoor, Bergen op Zoom, bbl
Stukadoor, Bergen op Zoom, bol

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.