Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25915

In het kort

Je hebt weet al het een en ander over paarden. En je hebt ervaring binnen de paarden(sport). Maar je wilt graag alles te weten komen over jouw favoriete dier.. Want jij droomt ervan om van jouw passie je beroep te maken.

Je start de opleiding in een breed basisjaar. In het basisjaar krijg je begeleiding bij je keuze om de opleiding af te ronden op niveau 3 (vakbekwaam) óf niveau 4 (bedrijfsleider). 

Downloads

Alle details


Is de opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij iets voor jou?

Jij bent verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van paarden. Je werkt daarbij onregelmatige uren, maar je vindt dat niet erg. De basis van de opleiding bestaat vooral uit kennis opdoen over het paard en de verschillende methodes van training.

Na je aanmelding voor de opleiding krijg je een rijtest op 1 van onze schoolpaarden. Zo krijgen we een goed beeld van jouw niveau van rijden en springen. Dit zijn namelijk belangrijke onderdelen van de opleiding. Na de test krijg je van ons een advies om met de opleiding te starten óf dit juist niet te doen. De uiteindelijke keuze is aan jou.

Je start de opleiding in een breed basisjaar. In het basisjaar krijg je begeleiding bij je keuze om de opleiding af te ronden op niveau 3 (vakbekwaam) óf niveau 4 (bedrijfsleider). 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij krijg je zelf meer rijvaardigheid in dressuur en springen. Ook leer je hoe je les kunt geven op het niveau van ORUN-aspirant. Je krijgt praktijklessen als longeren, toiletteren, vlechten en bandageren. En je ontdekt op school van alles over de verzorging en gezondheid van het paard.

Je krijgt vakken zoals:

 • Anatomie en exterieur
 • Evenement
 • Fokkerij en voortplanting
 • Gedrag en trainingsleer
 • Huisvesting
 • Rijtechniek
 • Ruiterfitheid
 • Voeding
 • Ziekteleer

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Met je diploma vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij kun je aan het werk als:

 • Stalruiter
 • Instructeur in de paardensport
 • Professionele paardenverzorger (groom)
 • Medewerker op een manege, wedstrijd, sport-, handels- of trainingsstal
 • Medewerker in een ruitersportzaak

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij? Dan kun je doorstromen naar mbo-niveau 4. Denk aan de opleiding bedrijfsleider paardensport en –houderij.

Leerweg

Bol
De opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij is een bol-opleiding. Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren? Dat verschilt per leerjaar.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Nieuwe studenten doen mee aan een rijtest. Dit is verplicht. Daarmee zien we of je goed kunt paardrijden. Dat is belangrijk om van jouw opleiding een succes te maken. Tijdens de test kijken we of je het paard onder controle hebt. Na de test krijg je van ons een advies. Daarin vertellen we je met de opleiding te starten óf dit juist niet te doen. Maar, jij bepaalt. De keuze is uiteindelijk aan jou. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Keuringsklaar maken en voorbrengen
 • Orientatie op ondernemerschap
 • Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek 3
 • Groomen in de paardensport

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.