Eerste monteur vliegtuigonderhoud Hoogerheide

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25938

In het kort

Je studeert op Aviolanda Aerospace. Een unieke locatie. Een vliegveld met hangaars en vliegtuigen om je heen. Het is een kleine opleiding. Met kennis die je in de praktijk gebruikt. Bij ons op school helpen docenten en leerlingen elkaar. Dat maakt dit een fijne school.

Als eerste monteur vliegtuigonderhoud werk je aan het onderhoud van vliegtuigen. Bij Defensie of een luchtvaartmaatschappij. Dat onderhoud kan elektrisch of mechanisch zijn. Of je repareert vliegtuigonderdelen. Belangrijk werk. Want vliegtuigen leggen grote afstanden af. In allerlei soorten heftig weer. Met deze opleiding vind je niet alleen een baan in Nederland. Je kunt ook in het buitenland gaan werken.

Downloads

Alle details


Aircraft Maintenance en training school

Is de opleiding eerste monteur vliegtuigonderhoud iets voor jou?

Bij ons leer je de kennis en ervaring die nodig is om met uitdagende techniek om te gaan. Je leert de theorie over onderhoud aan vliegtuigen. In onze hangaar ga je met die kennis aan het werk. Met echte vliegtuigen zoals een Fokker-100, een F-16 of een Bölkow helikopter.

Als eerste monteur vliegtuigonderhoud doe je het onderhoud op vliegtuigen. Tijdens de opleiding leer je alles over mechanisch en elektrisch onderhoud. In het derde jaar loop je stage. Dit doe je bij een burger of militair bedrijf dat onderhoud verzorgt.

Stress heb je als monteur niet. Weinig tijd, maar veel te doen? Je houdt het hoofd koel. Je werk is nog steeds goed. Als monteur pas je je makkelijk aan. Is er een groot probleem? Dan hou jij het overzicht. Dat is belangrijk werk. Want dankzij jou kunnen vliegtuigen veilig de lucht in.

Als eerste monteur vliegtuigonderhoud kun je alle kanten op. Je kunt met deze opleiding in de burger- en militaire luchtvaart werken. In Nederland, of in het buitenland. Ook bij technische bedrijven buiten de luchtvaart vind je een baan.

Tijdens de opleiding

De opleiding eerste monteur vliegtuigonderhoud op niveau 3 duurt drie jaar. Je loopt stage in het laatste jaar. Tijdens de opleiding leer je de theorie. En je krijgt les in de praktijk. Bijvoorbeeld in een hangaar. Je werkt aan vliegtuigmotoren en met echte vliegtuigen zoals een Fokker-100. Of een F-16. Aan opdrachten werk je alleen of in een groep. Ben je klaar met een opdracht? Dan heb je daar later een gesprek over. Je loopt stage bij een bedrijf dat vliegtuigen onderhoudt. Of bij Defensie. Bijvoorbeeld bij de luchtmacht of marine. Als je stage wilt lopen in het buitenland kan dat ook.

Deze opleiding is meer dan een mbo-diploma. Je kunt namelijk ook certificaten krijgen. Zoals de Part 147. De Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS) is de enige opleiding in Nederland waar je dit kunt doen. Met jouw mbo-diploma en Part certificering kun je zelfstandig aan vliegtuigen werken. En vliegtuigen weer vrijgeven om te vliegen. In meer dan 30 landen. Zo maak je pas echt een vliegende start.

Dit leer je tijdens je opleiding:

Bij de opleiding eerste monteur vliegtuigonderhoud leer je bijvoorbeeld:

 • de juiste gereedschappen gebruiken
 • samenwerken met andere studenten
 • documenten lezen en gebruiken
 • creatieve oplossingen bedenken
 • veiligheid, orde en netheid
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen

Stage

De mbo-opleiding niveau 3 eerste monteur vliegtuigonderhoud duurt 3 jaar. Je loopt stage in het laatste jaar. Dit kan in de burgerluchtvaart en in de militaire luchtvaart. Binnen de burgerluchtvaart kan dat in een hangaar (dat heet een ‘’base maintenance’’) of in de buitenlucht, op de baan (‘’line maintenance’’). Net wat je het leukste vindt.

Bedrijven in de burgerluchtvaart zijn bijvoorbeeld Fokker, KLM, Transavia, RJC of Tui. In de militaire luchtvaart kun je werken bij de Marine of op één van de militaire velden. Bijvoorbeeld in Woensdrecht, Gilze Rijen, Eindhoven of Volkel.

Liever naar het buitenland? Dat kan ook. Met een Europees diploma (Part 147) kun je in meer dan 30 landen stage lopen en aan de slag.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Jouw droombaan? Die vind je in een hangaar of buiten aan de gate van een vliegveld waar vliegtuigen staan geparkeerd. Je werkgever is een vliegtuigonderhoudsbedrijf, een luchtvaartmaatschappij of Defensie. Wie weet ga je wel werken bij de KLM, TUI, Transavia, de Luchtmacht of de Marine. Maar ook bij andere technische bedrijven ben je meer dan welkom.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je mbo-diploma niveau 3 eerste monteur vliegtuigonderhoud op zak? Dan kun je verder studeren op niveau 4. Wat dacht je van de opleiding technicus avionica of technicus mechanica?

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.

 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die passen bij jouw studierichting, interesses en dromen.

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. De minister heeft vastgelegd hoeveel keuzedelen een opleiding heeft. Dit verschilt per opleidingsniveau. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding eerste monteur vliegtuigonderhoud kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • onderhoud, reparatie en onderhoud fuel tanks
 • composieten
 • composieten onderhoud en reparatie

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Eerste monteur vliegtuigonderhoud, Hoogerheide, bol-opleiding

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.