Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen Roosendaal

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25478

In het kort

Als persoonlijke begeleider specifieke doelgroepen helpen je mensen die voor lange tijd zorg nodig hebben in hun dagelijks leven. Jij gebogen hun eerste aanspreekpunt. Een uitdagende baan en veel mooie momenten. Tover jij elke dag een lach op het gezicht van je cliënten?

Downloads

Alle details


Is de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen iets voor jou?

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen sta je stevig in je schoenen. Je bent creatief en bedenkt zelf oplossingen die je samen met cliënten kunt uitvoeren. Je vindt het leuk om alleen te werken. Je krijgt energie van de persoonlijke band met je cliënten. Dit zorgt voor vrolijke en sociale situaties, maar soms ook voor moeilijke momenten. Je kunt dus wel tegen een stootje. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen leer jij alles over hoe je inspeelt op verschillende situaties. Welke zorg heeft jouw cliënt nodig? Hoe kun je hem of haar het beste begeleiden in de dagelijkse dingen, zoals een ritje met de bus? Je leert ook omgaan met mensen met meervoudige problematiek 

Na je opleiding  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Je ontvangt vier keer per jaar een voortgangsrapport. Om over te gaan van het ene leerjaar naar het volgende moet je aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen staan in het OER (Onderwijs Examen Reglement).

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

  • Ondernemend gedrag
  • Zorginnovatie en technologie
  • Mensen met niet aangeboren hersenletsel
  • Voorbereiding HBO Mensen met een licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag
  • Verplegende en verpleegtechnische handelingen
  • Internationaal I: Overbruggen

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.