Kapper Breda, Roosendaal

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25641

In het kort

Mensen mooi maken volgens de laatste haarmode? Wat dacht je van een opleiding kapper bij Curio? Van wasmassage tot knipbeurt en van föhnen tot kleurbehandeling. Je leert het allemaal tijdens deze opleiding. Maar ook voor advies en haarverzorgingsproducten kunnen klanten straks bij jou terecht. En daar hoort natuurlijk een gezellig praatje bij. Jij bent het visitekaartje van de salon.

Downloads

Alle details


Is de opleiding kapper iets voor jou?

Als kapper knip, föhn en kleur je het haar, geef je advies over  haar(producten) en plan je afspraken in. Jij zorgt voor jouw klant en ondersteunt ook de haarstylist met wie je samenwerkt. Je bent een aanpakker, want het is hard werken in het kappersvak. Vaak werk je in het weekend. Het is goed om hier rekening mee te houden.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding kapper ontwikkel je kennis en vaardigheden die je later tijdens je dagelijkse werk nodig hebt, zoals: 

 • vakkennis toepassen 
 • samenwerken 
 • representatief overkomen 
 • plannen en organiseren 
 • op de behoeften en verwachtingen van de klant richten 
 • instructies en procedures opvolgen 
 • kwaliteit leveren 

De opleiding kapper duurt 2 jaar. Tijdens de opleiding loop je 1 of 2 dagen in de week stage bij een erkende kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een passende stage. Hoe je dit doet en welke stageplekken er allemaal zijn, vind je op www.stagemarkt.nl. Tip: Maak een mooie brief over jezelf, ga langs bij kapperszaken in de regio en vraag of ze een stageplek hebben.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Een kapper kan bij verschillende typen kappersbedrijven aan de slag: gespecialiseerde dames- of herensalons, gemengde kapsalons en specifieke kapsalons, denk hierbij aan modegevoelige en trendy salons. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Na deze opleiding kun je gaan werken of doorstromen naar mbo-niveau 3 of 4, bijvoorbeeld de opleiding haarstylist of salonmanager. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 3 of 4 dagen in de week naar school. Daarnaast loop je 1 of 2 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding kapper kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2019-2020 is het lesgeld voor BOL studenten: € 1.168,- en het cursusgeld voor BBL-studenten € 588,-.

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden leermiddelen. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Wettelijke bijdrage

Leerjaar 1 2 3
Lesgeld 2019-2020 (BOL) vanaf 18 jr €1168,- €1168,- €1168,-

*U ontvangt de rekening van DUO.
*Lesgeld moet betaald worden wanneer de student op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder is en een BOL-opleiding volgt. Het lesgeld betaalt u aan DUO. U ontvangt hiervoor een factuur/acceptgirokaart.DUO Infolijn: 050-599 77 55, bereikbaar op werkdagen van 09:00-17:00 uur. Website: www.duo.nl.

Opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
Boeken en licenties (Pivot Point) €813,- €372,-  
Boeken en licenties Studers €151,- €16,- €70,-
Bedrijfskleding (Poco) €54,-    
Praktijkopleider erkend leerbedrijf   €150,-  
Modellenpaspoort €13,-    

*U ontvangt de rekening van de school.
*U ontvangt de rekening van Boekhandel/Leverancier.
*Vermelde prijzen zijn richtprijzen.

Niet-opleidingsgebonden schoolkosten

Leerjaar 1 2 3
Excursie / beurs €50,- €50,- €50,-

*Vermelde prijzen zijn richtprijzen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.