Entree: assistent plant, dier of groene omgeving Breda

Leerweg BBL
Duur 1 jaar
Niveau 1
Crebo 25746

In het kort

Houd je van de natuur? Dan is de opleiding assistent plant, dier of groene omgeving iets voor jou en je groene vingers. Je houdt ervan om buiten te werken. Of dat nu bij een hoveniersbedrijf is, de groenvoorziening bij een gemeente of bij Staatsbosbeheer. Na deze opleiding weet je alles over de aanleg van groen.

Downloads

Alle details


Is de Entree opleiding Assistent plant, dier of groene omgeving iets voor jou?

Je hebt groene vingers en werkt graag samen. Daarnaast ben je zorgvuldig, gemotiveerd en collegiaal. Je vindt het prettig om onder een leidinggevende te werken en doet zelfstandig je klussen. De Entree opleiding assistent plant of groene omgeving is dan echt iets voor jou. 

Tijdens de opleiding

De natuur is kwetsbaar. De zorg voor planten, struiken en bomen komt bij jou op de eerste plaats. Je werkt op de meest verschillende plekken: in particuliere tuinen, openbaar groen, stadsparken of bedrijfstuinen. Je helpt bij de aanleg en verzorging van groen. Dit leer je tijdens je opleiding: 

 • Soorten planten, struiken en bomen 
 • De verzorging van groen 
 • Denken vanuit de wensen van klanten

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding Assistent plant of groene omgeving kun je bijvoorbeeld aan het werk in een: 

 • Hoveniersbedrijf 
 • Kwekerij 
 • Plantsoenendienst 
 • Bos- en natuurbeheerder 
 • Recreatiebedrijf 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 1 op zak? Dan kun je doorstromen naar niveau 2.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar oud. 
 • Je voldoet  niet  aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4.

Je moet er zeker van zijn dat je de onderstaande activiteiten op je bedrijf kunt uitvoeren: 

 1. Basiskennis en basisvaardigheden opdoen om eenvoudige hoveniers-, agrarische en groenwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. 
 2. Zorgvuldig omgaan met kwetsbare en bederfelijke groene producten. 
 3. Op correcte wijze omgaan met opdrachtgevers, leveranciers, chauffeurs en klanten. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding assistent plant of groene omgeving kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Assisteren bij het beheer van de openbare ruimte
 • Solliciteren

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL Entree) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Assistent plant, dier of (groene) leefomgeving, Breda, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.