Entree: assistent plant, dier of groene omgeving Breda

Leerweg BBL
Duur 1 jaar
Niveau 1
Crebo 25746

In het kort

Hou jij van de natuur? En leer je graag alles over groen? Dan is de Entree-opleiding assistent plant, dier of groene omgeving iets voor jou. Je houdt ervan om buiten te werken. Als assistent van een hovenier, tuinier, of boswachter. Je werkt voor een bedrijf, gemeente, of Staatsbosbeheer. Tijdens deze opleiding leer je alles over groen. 

Downloads

Alle details


Is de Entree-opleiding Assistent plant, dier of groene omgeving iets voor jou?

Je bent een harde werker. En je werkt graag met groen. Maar ook met je collega’s kan je het goed vinden. Je werkt netjes en precies. Krijg jij een opdracht? Dan voer je die zonder problemen uit. Herken jij jezelf hierin? Dan is de Entree-opleiding assistent plant, dier of groene omgeving iets voor jou.   

Tijdens de opleiding

Jij weet als geen ander hoe kwetsbaar de natuur kan zijn. Daarom zorg je graag voor planten, struiken en bomen. Je werkt op veel verschillende plekken. In iemands tuin, of juist in het groen van een stad. Stadsparken en bedrijfstuinen staan er gezond bij dankzij jouw werk. Je weet namelijk alles van de verzorging van planten. Nieuwe tuinen aanleggen? Ook dat doe je graag. Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • soorten planten, struiken en bomen  
 • verzorgen van groen 
 • meedenken met klanten 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de Entree-opleiding assistent plant, dier of groene omgeving werk je bij een:  

 • hoveniersbedrijf  
 • kwekerij  
 • plantsoenendienst  
 • bos- en natuurbeheerder  
 • pretpark, kinderboerderij of dierentuin 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de Entree-opleiding assistent plant, dier of groene omgeving? Dan kun je verder studeren op niveau 2.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar oud.  
 • Je voldoet niet  aan de eisen om te beginnen met een mbo-opleiding niveau 2, 3 of 4.  

Tijdens de entree-opleiding werk én studeer je tegelijkertijd. Je moet er zeker van zijn dat je deze dingen bij het bedrijf waar je werkt, kunt oefenen:  

 1. Kennis van en ervaring met hoveniers-, agrarische en groenwerkzaamheden 
 2. Omgaan met groene producten die makkelijk bederven.  
 3. Op een nette manier omgaan met klanten, leidinggevenden, leveranciers en chauffeurs.  

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Bespreek het met je mentor. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de entree opleiding assistent plant, dier of groene omgeving kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Assisteren bij het beheer van de openbare ruimte
 • Solliciteren

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL Entree) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

We hebben nog even geen cijfers over deze opleiding. Zodra we de juiste informatie hebben, lees je dat hier. 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Assistent plant, dier of (groene) leefomgeving, Breda, bbl

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.