Medewerker facilitaire dienstverlening Breda

Leerweg BBL, BOL
Duur 1, 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25499

In het kort

Als medewerker facilitaire dienstverlening ben je ondersteunend bezig, zoals de ontvangst en opslag van goederen of interne logistieke werkzaamheden. Verder kun je bezig zijn met het inrichten van (vergader)ruimten en cateringwerkzaamheden of het beheren/onderhouden van gebouwen. Je werkt binnen een team en de plekken waar je aan de slag gaat zijn bijvoorbeeld hotels, congrescentra, grotere kantoor- en schoolgebouwen of zorginstellingen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening iets voor jou?

Als facilitair medewerker ben je onmisbaar voor een bedrijf, instelling of organisatie. Vind jij het leuk om anderen te helpen en wil je afwisselend werk? Je leert hoe je gasten of collega’s praktisch kunt helpen bij hun verblijf of hun werk. Je leert ruimtes gebruiksklaar te maken, voor vergaderingen bijvoorbeeld. Je leert hoe je klein onderhoud kunt uitvoeren en hoe je een gebouw kunt beheren. Je leert hoe je voorraden bij kunt vullen.  

Tijdens de opleiding

Je opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. In het basisdeel krijg je te maken met algemene kerntaken en werkprocessen die belangrijk zijn voor een dienstverlener. Dit zijn de volgende:  

 • Werk voorbereiden  
 • Ruimtes klaarzetten  
 • Aanspreekpunt zijn  
 • Administratie uitvoeren  
 • Assisteren bij voorraadbeheer  
 • Veiligheid  
 • Onderhoud- en herstelwerkzaamheden  
 • Voeding  
 • Evalueren   

School en stage: 2-jarige opleiding (BOL)  
In periode 3 van het eerste schooljaar loop je 2 dagen per week stage. In het tweede leerjaar, wanneer je het profieldeel volgt, loop je het hele jaar door 2 dagen per week stage. Stageplaatsen worden geregeld door het stagebureau.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt met verschillende doelgroepen, zoals ouderen, kinderen, gehandicapten en jong volwassenen. Dit kan op verschillende plaatsen zijn, afhankelijk van je uitstroomprofiel.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Je kunt met het niveau 2 diploma Dienstverlener gaan werken binnen een geschikte arbeidsplaats of doorstromen naar een niveau 3 opleiding. Het meest passend is een niveau 3 opleiding die aansluit bij je uitstroomprofiel.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Assisteren bij sport en recreatie
 • Doorstroom naar niveau 3 zorg en welzijn
 • Eetcultuur en wensen
 • Internationaal 1: Bewustzijn (interculterel diversiteit)
 • Ondernemend gedrag 1-2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 2) € 126,50*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.