Ondernemer handel Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25880

In het kort

Droom je van een eigen winkel? Met de opleiding ondernemer handel word jij eigen baas. Je kiest zelf wat je verkoopt. En op welke plek jij jouw winkel begint. Je richt de winkel mooi in, zodat alle producten er aantrekkelijk uitzien. Jij weet precies waarnaar de klant op zoek is en je houdt altijd rekening met hun wensen. Tegelijk zorg je ervoor dat je bedrijf winst maakt.  

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding ondernemer handel iets voor jou?

Je bent verantwoordelijk voor de administratie en alle geldzaken. Neem je personeel aan? Dan zorg je voor een prettige sfeer op het werk, zodat je medewerkers het leuk vinden om voor jou te werken. Je houdt de administratie bij en soms werk je mee in de winkel. Je werkt graag aan je eigen bedrijf en je weet precies hoe je daar geld mee verdient. Je bent een goede verkoper en blijft altijd vriendelijk.  

Als ondernemer handel bepaal je zelf de aanpak in de winkel. Eerst schrijf je een plan voor je onderneming. Dat voer je uit en je zorgt ervoor dat alles gebeurt zoals gepland. Wat verkoop je? Welke producten koop je in? Hoe maak je reclame? Jij beslist. Om de beste keuzes te maken heb je contact met de bezorgers van producten, andere ondernemers en banken die je geld lenen.

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • een winkel starten  
 • een winkel inrichten 
 • een winkel leiden 
 • beslissingen nemen  
 • beslissingen uitvoeren 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Bij deze opleiding krijg je les over de theorie en de praktijk. Je leert uit boeken of van een docent én in het echt. Door in groepen te werken aan opdrachten. Ook werk je vaak aan grotere projecten. Daardoor leer je meteen hoe het leiden van een winkel écht werkt.  

Stage

Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 9 weken. Ieder leerjaar loop je 2 dagen per week stage. Tijdens je stage werk je mee in een bedrijf én je werkt aan opdrachten van school. Dat is fijn, want die ervaring heb je later nodig.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding ondernemer handel werk je als een eigen baas. Misschien wel in je een eigen winkel, zoals deze:  

 • modezaak 
 • supermarkt 
 • tuincentrum 
 • elektronicawinkel 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding ondernemer handel? Dan kun je verder studeren aan het hbo.

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding ondernemer handel kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Inspelen op Innovaties 4
 • Supermarkt (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Wonen
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Hbo-doorstroom handel
 • Engels B1/B2
 • Mode 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Ondernemer handel, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.