You are here:

Motorkettingzagen NKC niveau 4 Lichte velling

Ben jij een kettingzaaggebruiker voor het vellen van bomen? Dan is deze cursus iets voor jou!
Tijdens deze cursus leer je de kettingzaag veilig te gebruiken voor het vellen van bomen met een maximale diameter van 30 cm met gebruik van velhulpmiddelen. Na afloop ontvang je een certificaat van het NKC. 

Algemene informatie cursus Motorkettingzagen NKC niveau 4

Deze cursus is bedoeld voor beroepsmatige kettingzaaggebruikers voor het vellen van bomen tot een maximale diameter van 30 cm met diverse hulpmiddelen. Het gebruik van velhulpmiddelen als een velhevel, velwiggen en een handlier behandelen we bij deze cursus.

‘NKC niveau 4, lichte velling’ is een certificaat waarbij weer meer competenties vereist zijn dan voor NKC niveau 1, 2 en 3.
Met name het gebruik van velhulpmiddelen als een velhevel, velwiggen en een handlier zijn competenties die aan dit niveau zijn toegevoegd vergeleken met de cursus NKC niveau 3 ‘Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm’.
Ook het beoordelen van de zwaarte van de boom (inclusief takmassa), gewichtsverdeling en scheefstand en het nemen van de beslissing om wel of niet te gaan vellen, is een onderwerp van deze cursus.

Data:

De cursus start in het najaar en bij voldoende belangstelling. Er zijn 4 trainingsseries gepland; 

  • 9, 10 en 11 oktober 2024
  • 7, 8 en 11 november 2024
  • 12, 14 en 15 november 2024
  • 18, 19 en 21 november 2024
Bijzonderheden: Inclusief koffie/thee en lunch tijdens de eerste cursusdag, lesmateriaal, NKC certificering en pasje met alle persoons- en cursusgegevens met vermelding in het landelijk NKC register.
Locatie: Curio, Frankenthalerstraat 15 te Breda
Voor: Kettingzaaggebruikers, beroepsmatig voor het vellen van bomen 
Door: Een ervaren instructeur uit het beroepenveld in opdracht werkzaam voor Curio.
Kosten: € 540,- per persoon (vrijgesteld van btw)
Duur: De cursus wordt gegeven in 3 dagen na elkaar van 7 uur.

Inhoud van de cursus

Onderstaande onderwerpen worden als theorie en in praktijk behandeld:

  • Veiligheid
  • Onderhoud
  • Werken met de kettingzaag
  • Wet- en regelgeving

Resultaat

Na het doorlopen van de cursus ben je op de hoogte van de regelgeving en heb je de kennis en kunde om gecertificeerd bomen tot een diameter van 30 cm met en zonder hulpmiddelen te vellen, kleine bomen en struiken af te zetten en liggend hout te korten.
Bij goed gevolg sluit je de cursus af met een certificaat ‘Lichte velling’ (NKC niveau 4) en een pasje met alle persoons- en cursusgegevens met vermelding in het landelijk NKC register.

Na het behalen van het certificaat ‘Lichte velling’ (NKC niveau 4) is onderstaande vervolgcursus vanuit NKC misschien interessant:

Hiermee kun je als professionele gebruiker je verder specialiseren.

Curio is sinds begin 2021 een opleidingsinstelling voor het Nederlands Kettingzaag Certificaat met eigen gecertificeerde NKC-examinatoren.

De doelstelling van het NKC is om een duidelijke en transparante kwaliteitsstandaarden voor motorkettingzaagcertificering in Nederland te regelen. Dit ter bevordering van veiligheid en vakmanschap. NKC is tot stand gekomen door een samenwerking tussen een groep opleiders in de branche met goedkeuring van de brancheorganisaties (VHG, VBNE, Cumela, Staatsbosbeheer).


Wilt u een maatwerk cursus? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.