You are here:

Virtual reality tijdens het programmeren van games

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computer-gegenereerd beeld. 
En dat computer-gegenereerde beeld wordt weer gemaakt door software developers. 

SD Virtual Reality

De studenten van de opleiding software developer kunnen al een aantal jaar kiezen voor het Keuzedeel Programmeren Games. Dit is een specialisatie binnen de opleiding. Ze leren de basis en alle varianten van het ontwikkelen van een computer game. 

Docent Maurits Hagemans vertelt trots: "De studenten weten nu zelf hoe ze een VR omgeving moeten opbouwen. Daarom heb ik er voor gekozen om de laatste lessen van het keuzedeel, in een VR omgeving te geven. Dan ervaren ze zelf hoe het is én laat ik ze vervolgens zien hoe die omgeving is opgebouwd.
Er zijn inmiddels een aantal tools waarmee een presentatie in VR gegeven kan worden. Bijvoorbeeld Spatial & Altspace-VR. Ik heb gekozen voor de tool EngageVR wat inmiddels een sterk platform is geworden. Een VR-bril is noodzakelijk (Oculus Quest) en het vergt uiteraard wel wat voorbereiding!"

Studenten krijgen uitleg voor de ontwikkeling van een Game in Unity3D

 

De studenten ontwikkelen op dit moment een game in het programma Unity3D. De afgelopen weken hebben ze uitleg gekregen over welke stappen ze moeten doorlopen en welke processen horen bij de bouw van de games. 
"Niet alleen de technische software kennis (ook wel Hard Skills genoemd) zijn hierin belangrijk, maar ook de Soft Skills: Het samenwerken, elkaar op ideeën brengen, vriendelijkheid, behulpzaamheid etc. De markt heeft een sterke nood aan deze skills." 
Maurits is trots op zijn studenten. "Iedereen werkt aan zijn/haar eigen game, maar tegelijk kijken ze ook mee bij anderen. Hierdoor worden de eindresultaten alleen maar beter."


Virtual reality is ook een belangrijk middel waarmee trainingen worden gegeven.

"Een brandweerman wordt getraind in het blussen van woningbranden. Het is lastiger om een brand in een flatgebouw na te bootsen. Met VR kan dit wel. Of denk aan het oefenen van een openhartoperatie, maar dan eerst digitaal. Maar om uiteindelijk zo'n gedetailleerde 'game' te programmeren, vraagt nog wel wat extra oefening."