You are here:

(V)mbo'ers leggen eetbare binnentuin aan bij mbo-hotelschool

Vmbo-leerlingen van Curio steenspil uit Halsteren hebben, samen met mbo-leerlingen van Curio, een eetbare binnentuin aangelegd bij de Hotelschool aan de Meeussenstraat in Bergen op zoom. De gewassen die hier gekweekt gaan worden, gebruiken de studenten van de mbo-horeca opleiding straks in de keuken. 

Eetbare binnentuin

 

Studenten van de Curio hoveniersopleiding in Breda hadden vorig jaar, op verzoek van de hotelschool, al een ontwerp gemaakt voor de eetbare binnentuin, maar vanwege corona kon dat niet meer worden uitgevoerd. “Aangezien de vorige groep al hun diploma heeft, is het nu door andere studenten uitgevoerd. Zij gaven leiding aan de vmbo-leerlingen en begeleidden hen. Samen voerden zij het plan uit”, laat de school weten. Opvallend aan de samenwerking met vmbo was dat ze vooral heel praktisch keken naar de plannen. “Als je een appelboom in het midden van de tuin plaatst ziet het er wel mooi uit. Maar dan moet je met je koksschoenen door het zand en sta je met vieze schoenen in de keuken. Dat is niet goed. En dus is de appelboom verplaatst naar de zijkant”, zegt instructeur hovenier Stefan Snijders trots. 

 

Knipsel

Eetbare tuin

In de tuin zijn onder andere een appelboom, perenboom, frambozen, eetbare bloemen, laurierbomen, lavendel en winter harde kruiden zoals tijm en peterselie geplant. In het voorjaar wordt nog munt, bieslook, basilicum, etc. toegevoegd. Vrijwel alles wat in de tuin staat is eetbaar. Voor vakdocent koken René Colijn is er blij mee: “Dit past natuurlijk helemaal bij een hotelschool. Van grond tot mond zeggen we ook wel. We nemen de koks mee de tuin in om te laten zien hoe het groeit en wat we van de plant kunnen eten. Gasten zien tijdens hun restaurantbezoek de kok letterlijk het eten plukken, er vervolgens iets lekker van bereiden. Dit wordt later gepresenteerd op het bord”. René is ook blij met de lavendel. Het is eetbaar en kleurt de tuin. Hij heeft al grote ideeën wat hij met de lavendel kan: oliën, ijs, dressing en salades. 

Nu begint het pas echt!

Bart Leenders heeft de rol van projectmanager. Hij vertelt trots over de samenwerking tussen vmbo-mbo en mbo. "Twee jaar geleden ben ik dit project samen met collega Rene Colijn gestart. En vandaag leggen 17 leerlingen van Curio steenspil, onder begeleiding van 5 mbo-studenten onze eetbare binnentuin aan. 
Of het project nu aan zijn einde komt? Zeker niet! De voorbereiding is afgerond, de tuin is aangelegd en nu begint het eigenlijk pas echt."

De mbo-studenten komen snel terug naar Bergen op zoom. Ze willen uitleg geven aan de keukendocenten hoe ze goed omgaan met de tuin. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u met uw koksmes de kruiden zomaar afsnijd. Dan gaat de plant dood."

"Wij leren het u wel.."

Het achterliggende doel van de tuin is natuurlijk de samenwerking tussen leerlingen en studenten. Zo kunnen ze op een praktische manier een kijkje in de keuken nemen. Dat stimuleert doorstroom van vmbo naar mbo. De tuin is maar een voorbeeld van samenwerking tussen de vmbo- en mbo-scholen. Ook met open dagen zorgen de leerlingen met groen profiel al voor aankleding van de hotelschool met prachtige bloemstukken en de tafelstukjes in het restaurant.

Het idee is nu ook dat de vmbo-leerlingen periodiek in de ochtend de tuin komen onderhouden en dan in de middag keukenles krijgen. Zo kunnen de leerlingen ‘proeven’ aan een groen-opleiding en een horeca-opleiding.