You are here:

Optimaal leren in het zwembad Oosterhout

Wat leer je allemaal als je gaat zwemmen met mensen met een beperking? Studenten van Curio Biesdonkweg 33 in Breda die verpleegkunde (niveau 4) en dienstverlening helpende (niveau 2) studeren, legden dat haarfijn uit. Van de schroom die ze vooraf voelden tot de traan die ze laten als hun tijd binnen het project voorbij is. Trotse docenten hoorden deze mooie verhalen aan, maar ook Curio Voorzitter Raad van Bestuur, Rob Neutelings, en wethouder Gemeente Oosterhout, Arnoud Kastelijns, zaten in het publiek. 

Aanleiding voor het bezoek was de verkiezing tot Curio-leerbedrijf van 2019. Uit tientallen nominaties is een zestal mooie bedrijven of, zoals in dit geval, succesvolle projecten bepaald. Die zijn apart in het zonnetje gezet de afgelopen periode. Twee enthousiaste docenten van Curio Biesdonkweg die intensief meewerken aan dit project, vertellen over wat het project bijzonder maakt: "Dit project is op zoveel vlakken succesvol! De combinatie van lessen en praktijk gaat erg goed, en ook de samenwerking tussen studenten die niveau 4 en niveau 2 studeren is nuttig voor de studenten. Studenten niveau 2 leren krijgen veel inhoudelijke kennis van studenten niveau 2, maar niveau 4-studenten krijgen soms hele andere ideeën door juist met niveau 2-studenten te werken. Daarnaast is het ontroerend om te zien hoezeer de cliënten genieten van dit uitje naar het zwembad. Elke student wordt gekoppeld aan een cliënt en ze zien elkaar meerdere keren achter elkaar. Vooraf is door middel van een intake gesprek bepaald welke hulpvraag speelt bij de cliënt, zodat we goed weten waar de studenten op moeten letten. Zo leren de studenten veel over verschillende aandoeningen." 

Het project is een samenwerking tussen Surplus Zorg, de gemeente Oosterhout en Curio Biesdonkweg. Alle partijen zijn enthousiast en er wordt gekeken naar een extra groep die kan starten. Cliënten komen inmiddels niet alleen maar vanuit de organisatie Surplus, maar ook daar buiten. Daarnaast verkennen de partijen de mogelijkheden om andere opleidingen te betrekken en vanuit de gemeente Oosterhout kwam het idee om ook tijdens vakanties door te gaan met dit project in de vorm van bijbanen. Kortom, vanuit alle deelnemende partijen is de betrokkenheid groot. 

Foto Curio Zwembadf