You are here:

Officiële opening bakkersschool door burgemeester Depla

Donderdag 19 november opende burgemeester Depla van Breda officieel de nieuwe locatie van onze bakkersopleidingen. Dat deed hij samen met Hidde den Brabander, topkok en bekend patissier, en Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings. Het nieuwe gebouw staat symbool voor de wijze waarop het mbo-onderwijs bij Curio wordt verzorgd: zo dicht mogelijk op de praktijk. Bekijk hier het filmverslag van de openingshandeling. 

Curio Openingbakkerij1
Vlnr: Burgemeester Paul Depla, Rob Neutelings, Hidde den Brabander

Bakkersdroom

Bij de ludieke openingshandeling kwam een sleutel tevoorschijn uit een prachtig chocoladewerk, gemaakt door studenten van de opleiding patisserie. Met de sleutel openden Depla en Den Brabander één lokaal, symbool staand voor het hele gebouw. Depla: “Wat een fantastisch mooie gebouw dat hier speciaal voor de bakkersopleiding is opgezet. Het laat de studenten echt kennismaken met de praktijk van dit prachtige vak! Het is een bijzondere aanwinst binnen het schoolaanbod in Breda. De bakkersbedrijven in de regio zullen hier blij mee zijn. Zelf wilde ik als kind ook bakker worden. Bij het zien van dit lokaal leeft dat gevoel toch stiekem weer een beetje op.”

Meerwaarde

Het nieuwe schoolgebouw is een aanwinst voor de regionale bakkersbranche. Er zijn de meest innovatieve apparatuur en materialen gebruikt, die de studenten ook zullen aantreffen in moderne bakkerijen. Daarnaast is het pand duurzaam gebouwd: een groot deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Den Brabander: “Een beroepsopleiding heeft meerwaarde als hij aansluit op de echte praktijk. En dat is hier zeker het geval. Dat maakt deze locatie ook geschikt voor bakkersbedrijven die hun medewerkers verder willen laten leren. Alle reden dus om trots te zijn op dit gebouw.”

Innovatie

Het gebouw staat nu op hetzelfde terrein als de opleidingen groen en dier, aan de Frankenthalerstraat 15 in Breda. Dat is bewust gedaan: binnen Curio wordt door diverse opleidingen samengewerkt aan het concept ‘van grond tot mond’. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als duurzaamheid, innovatie en gezondheid in de productie van voeding. Neutelings: “De bakkersschool innoveert, net als Curio. Wij hebben de enige bakkersopleiding in de verre omtrek. We hebben dus wat waar te maken en dat maakt dit gebouw zeker mogelijk.”

De studenten brood en banket gebruiken het gebouw al sinds het voorjaar, steeds natuurlijk binnen de geldende coronamaatregelen. Vanwege diezelfde maatregelen ging de geplande opening destijds niet door. Zo’n mooie mijlpaal wil Curio echter niet voorbij laten gaan. Docenten en studenten waren dan ook trots dat de burgemeester van Breda en topkok Den Brabander aanwezig wilden zijn in hun nieuwe school.

Curio Openingbakkerij5
Paul Depla in gesprek met studenten