You are here:

Ondernemen als jongensdroom

Het is vandaag ‘De dag van de Ondernemer’. MKB-Nederland heeft deze dag in het leven geroepen om de - ruim anderhalf miljoen - ondernemers die ons land heeft, in het zonnetje te zetten. Op deze dag willen wij graag ondernemer Jelle Capelle in het zonnetje zetten. Jelle is oud mbo-student én eigenaar van restaurant ‘De Kleine Toren’ in Baarland. Hij vertelt aan ons hoe zijn droom is uitgekomen.

Jelle En Dennis
Jelle en Dennis, eigenaren van restaurant De Kleine Toren

Het is de liefde waardoor Jelle in aanraking komt met restaurant ‘De Kleine Toren’ in Baarland. Jelles vriend werkt bij het restaurant als chef-kok. Als er een plekje vrij komt in de bediening, mag Jelle komen werken als sommelier. Dit is iemand met veel kennis van wijn. Toen de vorige eigenaren ermee wilden stoppen, kreeg Jelle de kans om het restaurant, samen met zijn vriend, te kopen.

Jelle wist al dat hij een eigen restaurant wilde hebben toen hij pas vier jaar oud was. “Een eigen restaurant hebben was een jongensdroom. Maar ook tijdens de opleiding hospitality en managment (HOM) wordt ondernemen enorm gestimuleerd. In het laatste jaar schrijf je bijvoorbeeld je ondernemersplan en doe je eindexamen.” Jelle zegt nog steeds veel te hebben aan dingen die hij geleerd heeft op het mbo, zoals bijvoorbeeld over vergunningen, brandveiligheid en regelgeving.

Ook bij De Kleine Toren is er ruimte voor mbo-studenten. Het restaurant heeft elk jaar een BBL-er in de keuken staan. Jelle vindt het leuk om personeel enthousiast te maken voor het vak. Jelle vertelt trots: “Als ik nu kijk naar Sanne, die kwam bij ons als afwasser en nu zit ze dus ook op de hotelschool in Bergen op Zoom. In het tweede jaar inmiddels.”

Een eigen restaurant hebben was een jongensdroom

Het is op dit moment niet makkelijk om horeca ondernemer te zijn. Vanwege het coronavirus is de horeca op dit moment gesloten. Toch laat Jelle zich hierdoor niet uit het veld slaan. Hij ziet het juist als een kans om iets te doen dat anderen niet doen. Naast het afhalen en bezorgen van maaltijden, koken ze ook bij mensen thuis.

Het virus dwingt Jelle om na te denken over de toekomst. Zijn toekomstbeeld is verrassend. “Je kijkt naar de hypotheek die je hebt. Als we over tien jaar uit de schulden zijn, wil ik er misschien wel mee stoppen en het restaurant verhuren. Dan kan ik weer iets anders gaan doen. Ik ben nu aan het kijken om een opleiding Verpleegkunde te gaan doen.”

De tip die Jelle graag wil meegeven aan mbo-studenten die ondernemer willen worden, is: “Je moet geen ondernemer worden, omdat het je wel leuk lijkt. Je moet ondernemer worden, omdat het je droom is.”