You are here:

Mujib, in twee jaar van isk-leerling naar een baan in de keuken

Mujib (19) was twee jaar geleden zelf nog leerling op Curio isk (internationale schakelklas) in Bergen op Zoom. Omdat hij nog niet kon doorstromen naar het mbo, bedacht hij een ander plan. Hij werkt nu in de catering op dezelfde isk waar hij eerst als leerling rondliep. En dat bevalt hem ontzettend goed!

Hoe ben je aan deze baan in de kantine van de isk-klas gekomen?
“Ik heb twee jaar hier op school gezeten. Afgelopen zomer heb ik aangeboden om vrijwillig te helpen in de keuken hier tijdens de zomerschool. Dat mocht. Ik heb veel geleerd van Jacky, mijn chef. Ik heb gevraagd of ik kon blijven. Nu is het mijn baan en krijg ik er ook voor betaald. Ik hoop dat ik mijn horecapapieren kan halen en hier voorlopig kan blijven werken.”

Had je altijd al een interesse in de horeca?
“Eigenlijk is het mijn droom om samen met mijn broer een autogarage te beginnen. Mijn broer doet nu de opleiding automonteur mbo-niveau 2. Helaas was dit voor mij nog niet haalbaar, omdat het Nederlands schrijven en lezen voor mij op dat niveau nog te lastig is. Daarom heb ik een nieuw plan gemaakt. Ik ga eerst hier in de horeca werken en mijn diploma halen als keuken-assistent. Ik ben nog jong, dus misschien kan ik dan over een tijdje de opleiding gaan doen voor automonteur.”

 

Hoe heb je je ontwikkeld?
“Ik ben vanaf nul begonnen. Maar ondertussen heb ik veel geleerd. Een tijdje geleden moest mijn chef in quarantaine en heb ik hier alles zelf gedaan. Hij kon het met een gerust hart aan mij overlaten. Ik moest een lunch regelen voor twintig mensen van ABN AMRO die hier vrijwilligerswerk kwamen doen. Ook komen hier regelmatig praktijkklassen en die leerlingen leg ik dan uit hoe ze alles moeten doen.”

Wat probeer je leerlingen bij te brengen?
“Ik heb zelf hier op school gezeten. Dus ik weet waar ze tegenaan lopen en hoe het is. Ik zeg altijd tegen ze dat ze een plan moeten maken voor zichzelf. Schrijf op wat je wilt bereiken. En als dat niet zomaar lukt, dan maak je een tweede plan. Om mijn baan hier te krijgen heb ik zelf gevraagd of er iets mogelijk was. Ik heb gevraagd of ik vrijwillig mocht komen werken hier en gevraagd of ik kon blijven. Ik vind het belangrijk dat leerlingen durven te vragen om wat ze willen.”

 

“Het contact met de mensen vind ik het leukste. ​​​​​​​Grapjes maken met de leerlingen, maar ook met chef Jacky.”

Wat staat er bij jullie op het menu?
“Ik werk hier behalve met Jacky ook samen met mevrouw Arib. Ik kom uit Afghanistan en zij komt uit Syrië en daardoor hebben we vaak verschillende recepten en smaken op het menu staan. We hebben een gezonde schoolkantine. Dus we zorgen er altijd voor dat er voldoende fruit en groente is voor de leerlingen. Als we een pizza bakken dan maken we die bijvoorbeeld met een bloemkoolbodem. We maken gezonde soepen, zoals pompoensoep en salades zoals bijvoorbeeld tabouleh. Voor de leerlingen waar thuis geen geld is voor een goed ontbijt hebben we hier elke ochtend een ontbijt klaar staan. Dan krijgen ze melk, jus d’orange, fruit en volkorenbrood.”

 

Voor wie zou je nog weleens een lekkere lunch willen maken?
“Voor Rogier. Dat is onze directeur. Hij is heel goed voor mij geweest en heeft geregeld dat ik hier kon werken.”

---
Wij zijn Curio - In deze verhalenreeks vertellen we de bijzondere verhalen van onze medewerkers, leerlingen en studenten, alumni en relaties. Stuk voor stuk dragen zij bij aan het unieke karakter van het merk Curio.
---

Lees ook