You are here:

Mooie eindexamen projecten van Technicus engineering studenten ondanks coronabeperkingen

Bij de opleiding Technicus engineering van Curio maken studenten ieder jaar een machine als eindexamen project. Door het coronavirus viel dit voor de studenten afgelopen schooljaar (20/21) niet mee. Toch slaagden zij erin om innovatieve machines te maken, zoals een pick en place machine en een frietbakmachine. 

Eindexamen Project Technicus Engineering (2)
Studenten met hun frietbakmachine

Bij de opleiding Technicus engineering bouwen studenten ieder jaar een machine als eindexamen project. Dit doen ze in groepjes van drie studenten. De studenten bedenken zelf wat ze willen maken. Het begint met een tekening en na achttien weken staat er een werkende machine. Een voorwaarde van het project is dat het in de lift moet passen. De groepjes krijgen ieder 500 euro, maar dit is vaak niet genoeg voor de uitvoering. Daarom gaan de studenten zelf op zoek naar sponsoren voor hun project.

Bouwen in coronatijd

De coronacrisis vroeg om flexibiliteit van de studenten. Ze konden namelijk niet allemaal tegelijk in de werkplaats aanwezig zijn. De school bleef zelfs enkele avonden speciaal open, zodat de studenten toch wat extra tijd kregen om aan hun projecten te werken. Ook de beoordeling van de projecten verliep dit jaar anders. Observaties die normaal gesproken gedaan werden op school, werden nu gedaan via weekvlogs die de studenten moesten opnemen. Hiermee lieten ze zien dat ze bepaalde gesprekken voerden met de klanten.

De resultaten

De studenten bouwden de meest uiteenlopende innovatieve machines. Twee groepjes mochten voor een externe werkgever aan de slag. Voor Polytec in Roosendaal bouwde een groepje een pick en place machine die de oude machine in het bedrijf gaat vervangen. Een ander groepje maakte een verfblikkenpers voor De Kok staalbouw in Heerle. De bedrijven waren zeer te spreken over de studenten. Maar ook de studenten die op school werkten, maakten mooie machines, zoals een frietbakmachine, potten sorteermachine en een strijk-vouw machine.

Bekijk hier alle machines die gemaakt zijn door de Technicus Engineering studenten

Eindexamen Project Technicus Engineering
Studenten die voor Polytec een nieuwe pick en place machine maakten