You are here:

Hovenier Stef na zijn opleiding

Stef Voermans, oud-student, afgestudeerd bij Tuin- en parklandschap niveau 4 aan Prinsentuin College, nu Curio Frankenthalerstraat, Breda. Afgelopen oktober 2019 zagen we hem op een carriere-avond voor huidige studenten. We stelden hem een paar vragen.

Wat heb je het meest geleerd tijdens je studie?

Ik heb vooral veel geleerd van de projecten die we moesten doen op school. De eerste jaren kies je gewoon de mensen met wie je goed klikt en gaan de opdrachten vanzelf. Maar later stelden de docenten de groepen samen en moest de opdracht ook lukken met heel ander type mensen. Dat zorgde ervoor dat je anders ging werken, veel meer structuur ging aanbrengen met afspraken en deadlines. Je ging elkaar ook aanspreken. Deze dingen hebben  me echt gevormd. Ik had wel verwacht dat we meer vakkennis zouden opdoen. Ik heb daarbij gemerkt dat het voor docenten lastig was een hele klas mee te krijgen als er een aantal minder gemotiveerde studenten tussen zitten. En de vakkennis doe je zeker ook op tijdens stages en als je gaat werken.

Wat vond je bijzonder aan je studie?

Vooral de maatschappelijke opdrachten waren interessant en inhoudelijk uitdagend. Zo mochten we eens een tuin ontwerpen voor een verzorgingstehuis. Dat ging echt van ontwerp, tot budgettering, tot uitvoer. Echt super leerzaam en leuk.

Wat wil je de studenten van nu meegeven?

Het is heel belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. En dat betekent ook dat je je niet  teveel moet laten leiden door je omgeving. Ik merk dat veel mbo-studenten druk voelen om door te studeren, terwijl onze branche schreeuwt om mbo’ers. Als je dus twijfelt, zeg ik: ‘ga gewoon lekker aan het werk’. Je leert ontzettend veel door te werken en mijn ervaring is dat bedrijven meer geven om werkervaring dan om je papiertje. En dat terwijl een hbo-studie (in onze groene sector) niet altijd een baan oplevert, en geld en tijd kost.

Curio Nieuws Stef Voerman