You are here:

Goede ideeën Curio leerlingen en studenten voor ‘Hoe word ik gezond 100?’

De afgelopen vier maanden hebben onze leerlingen en studenten nauw samengewerkt met hbo-studenten van Avans. In gemixte werkgroepen dachten ze na over de vraag ‘Hoe word ik gezond 100?’. Vrijdag 11 september presenteerden zij in de vorm van een filmpje hun ideeën aan de opdrachtgevers. De zorgpartners Amphia, Surplus, Thebe en de gemeente Breda hadden daarvoor in september ieder een vraagstuk ingebracht. De oplossingen moeten bijdragen aan een toekomst waarin iedereen gezond 100 jaar kan worden.

Gezond 100 Challenge W
Ideeën gezond 100 challenge

De jongeren moesten vanwege de coronamaatregelen vooral digitaal samenwerken. Dat bleek geen enkele belemmering om tot een creatieve aanpak te komen. De bijzondere samenwerking in deze challenge heeft geresulteerd in een viertal creatieve en innovatieve oplossingen en aanpakken voor verschillende vraagstukken binnen het thema “gezondheid”.

Meet & match

Zo stelt een van de groepjes een meet & match voor eenzame ouderen voor. Ze willen vragen en wensen van ouderen koppelen aan (jonge) wijkbewoners die graag iets willen betekenen voor een oudere. Denk aan een kopje koffie drinken, een boodschap doen of een spelletje spelen. Nu kunnen deze groepen elkaar nog niet altijd vinden. Om contact te leggen kunnen ouderen voor hen bekende middelen gebruiken als televisie en telefoon. Terwijl jongeren een app of instagram kunnen gebruiken.

Een van de andere groepjes heeft een app bedacht die de communicatie tussen zorgaanbieder en patiënt verder verbetert.

Het derde groepje richt zich op het betrekken van jongeren bij gezondheid.

En de vierde groep wil ouderen stimuleren zelf aan hun gezondheid te blijven werken. Vier verschillende ideeën die zorgbestuurders kunnen meenemen naar de eigen organisatie om eventueel verder te ontwikkelen.

Het gaat om het verbinding leggen tussen zorg, ict en technologie.

Bas Postma is namens Curio prinsentuin van cooth coach van een van de groepen. Hij is zeer enthousiast over dit project: “Ook dit jaar zien we dat onze leerlingen en studenten samen met hbo’ers tot innovatieve oplossingen komen. Het gaat om het verbinding leggen tussen zorg, ict en technologie. Ze denken samen na over wat er nodig is en ontdekken welke mogelijkheden er zijn om met de doelgroepen te communiceren. Zo geef je jongeren een beter beeld van de zorg en wat daar speelt. Je merkt dat ze betrokken raken. Onze vmbo’ers doen dit zelfs in hun eigen tijd. Vanuit het mbo zijn studenten zorg en welzijn betrokken die het keuzedeel Zorgtechnologie hebben gekozen.”

Leren en innoveren


Bij de Challenge gaat het vooral om (nieuwe) vormen van samenwerking en het stimuleren van innovatie ten behoeve van maatschappelijke vraagstukken. Bijzonder is ook de samenwerking tussen leerlingen en studenten van verschillende leeftijden en verschillende opleidingsinstellingen. Hierdoor is niet alleen de interesse in gezondheid en zorg geprikkeld maar ook de interesse in elkaars opleidingen. Een inspirerende periode voor zowel studenten, onderwijsinstellingen als zorgpartners.

Vitale stad


De Gezond 100 challenge is een initiatief van de gemeente Breda. Vanuit het project City Deal Kennis Maken Breda wil zij leerlingen, studenten en docenten samen laten werken in projecten die bijdragen aan de vitaliteit van de stad.

De Bredase wethouder Gezondheid en Leren Miriam Haagh was aanwezig om de resultaten van de opdrachten aan te horen. Ze was blij verrast: “We laten jongeren graag meedenken over de maatschappelijke uitdagingen van de stad. De eerste Challenge vorig jaar leidde al tot mooie ideeën. Dit jaar is naast het vmbo ook het mbo van Curio aangesloten en zien we dat de verschillende onderwijsinstellingen elkaar steeds beter weten te vinden. Dat alleen al is een mooi resultaat van deze Challenge”.

Eindpresentatie Gezond Challenge
Eindpresentatie Gezond 100 challenge