You are here:

Curio traint taalvrijwilligers om integratie te verbeteren

Curio biedt meer dan alleen goed onderwijs. Zo traint Curio taalvrijwilligers vanuit het onderdeel basiseducatie/nt2. Dit is ontstaan vanuit het Europese project VIME (Volunteers in Migrant language Education). De taalvrijwilligers krijgen ook ondersteuning bij taalhuizen in heel West-Brabant. Zo helpen we zowel de vrijwilligers als de deelnemers aan taalonderwijs het beste uit zichzelf te halen.

Taalvrijwilliger

Taalvrijwilligers zijn er in vele soorten en maten. Project VIME zocht uit welke rollen taalvrijwilligers vervullen. En op welke manier zij een meerwaarde zijn voor mensen die de Nederlandse taal willen leren. In dit Erasmus+ project werkten verschillende partners uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Slovenië en Denemarken samen.

Diana Vogelzang is vanuit Curio basiseducatie/nt2 betrokken bij het project. De docente verzorgt basistrainingen voor vrijwilligers die werken met de doelgroep nt2. Deze vrijwilligers werken in de Taalhuizen of zijn actief als Taalmaatje. In vier dagdelen leren vrijwilligers de achtergronden kennen van de deelnemers. Ook leren ze tijdens de training de lees-, schrijf- en spreekvaardigheden die nodig zijn. Vervolgens gaan de vrijwilligers aan de slag. Later volgen er nog verdiepingstrainingen.

Dankzij het project is het voor vrijwilligers duidelijker wat er van hen wordt verwacht. En zijn hun inspanningen effectiever. Vrijwilligers dragen beter bij aan de taalvaardigheid van de deelnemers, die daardoor sneller en beter in hun nieuwe land integreren.

Meer weten over het belang van taalvrijwilligers? Erasmus+ maakte er een inspirerende video over.