You are here:

Curio actief in Actieprogramma Behoud Zorgpersoneel

Maandag 17 mei was de aftrap van het Actieprogramma Behoud Zorgpersoneel. Dit is een initiatief van Avans, Transvorm, IZZ en het ministerie van Volksgezondheid. En heel hard nodig. De belangstelling voor zorgopleidingen in mbo en hbo bij zowel jongeren als zijinstromers is prima. De uitstroom van startende professionals bij zorginstellingen is echter veel te hoog. Het Actieprogramma moet daar verandering in brengen. Curio participeert ook actief. Een voorbeeld daarvan is het vorig jaar gestarte opleidingstraject LandGoedLeren.  

Drie speerpunten

Het Actieprogramma heeft drie speerpunten: pre-boarding en onboarding, ontwikkelmogelijkheden voor medewerkers en het organisatieklimaat.

Een warm welkom draagt bij om nieuwe medewerkers hun plek te laten vinden. Daarmee kun je ze voor langere tijd binden.

Daarnaast zijn ontwikkelmogelijkheden in loopbaan en specialisatie voor medewerkers van belang. Maar ook een goede balans in bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Zo kan zowel de medewerker als de organisatie groeien. 

Verder is het van belang dat er aandacht is voor werknemers, voor de werksfeer en samenwerking. Dat alles draagt bij aan een goed organisatieklimaat. 

Studenten duurzaam inzetten

Aan de hand van deze thema's gaan de initiatiefnemers samen met de 24 deelnemers verdere acties uitzetten. Daarmee moeten studenten en nieuwkomers duurzaam ingezet kunnen worden in de zorg. Die deelnemers bestaan op dit moment uit onderwijsinstellingen uit het mbo en hbo en diverse zorginstellingen uit Brabant.