Help uw kind de juiste studie kiezen

Uw zoon of dochter staat voor een belangrijke keuze. Welke mbo opleiding wil ik gaan doen? De een heeft precies voor ogen welke richting het gaat worden. De ander heeft nog geen enkel idee. Ons advies: denk als ouders/verzorgers hoe dan ook mee. Daar helpen we u graag bij. Hieronder laten we zien wat het mbo is en welke mbo-opleidingen Curio aanbiedt. Maar we vertellen ook welke niveaus er zijn en wat het verschil is tussen bol en bbl. Ook geven we u inzicht in de kosten. Daarmee haalt u alle info in huis voor de beste keuze.

Wat is het mbo?

Op het mbo leer je vooral door te doen. Je gaat naar school én je gaat werken. Ook bezoek je bedrijven en krijg je gastlessen. Het mbo kent vier niveaus: Entree, niveau 2, 3 en 4. Er is altijd een niveau voor jou. Met een mbo diploma kun je snel aan de slag. Als je wilt kun je met een mbo diploma niveau 4 ook naar het hbo om verder te studeren.

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

In het mbo kun je kiezen uit bol en bbl opleidingen. Bij bol ga je vijf dagen per week naar school en je loopt stage. Je kiest dan voor leren en werken. Bij bbl werk je minimaal 20 uur per week bij een bedrijf. De rest van de week ga je naar school. Bij bbl ben je dus vooral aan het werk.

Welke niveaus zijn er in het mbo?

Het mbo heeft vier niveaus. Dit zijn het niveau entree en de niveaus 2,3 en 4. Op welk niveau je start, is afhankelijk van je vooropleiding. Welk niveau je ook doet, met een mbo-diploma op zak kun je altijd meteen na je studie aan het werk. Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo (4 jaar) of associate degree (2 jaar op hbo niveau).

Hoe kan ik mijn kind helpen de juiste studie te kiezen?

Natuurlijk wilt u als ouder/verzorger dat uw kind de juiste studiekeuze maakt. En daar wilt u graag bij helpen. Maar hoe? Speciaal voor u heeft Curio 10 handige tips op een rij gezet. Zo komt u samen tot de keuze die echt bij uw kind past.

Hoe meld je je aan voor een studie?

Heb je je keuze gemaakt? En wil je nog dit schooljaar starten? Dan is aanmelden de volgende stap. Dat kan natuurlijk gewoon online. Houd je DigiD bij de hand en zorg voor een geldig e-mailadres. Dan is het zo gepiept. Aanmelden is nu mogelijk. Doe je dat vóór 1 april dan ben je zeker van een plek bij Curio. LET OP: een aantal opleidingen heeft maar beperkt plaats. Wanneer dat zo is, staat dit vermeld bij de opleiding op de website. Op tijd aanmelden, is dan heel belangrijk.

Wat kost een mbo-opleiding?

Studenten en hun ouders komen voor allerlei kosten te staan. Dat gaat om het lesgeld en om schoolkosten. Hoeveel lesgeld je betaalt, ligt aan je opleiding en aan je leeftijd. Aan de andere kant: misschien krijg je wel studiefinanciering. Of je ontvangt salaris van je werkgever.

Waarom Curio?

We zijn blij dat je die vraag stelt. Want Curio staat voor nieuwsgierigheid. Dat heb je nodig om iets te leren. Ontdekken, onderzoeken, oefenen. Net zolang tot je het kunt. Bij Curio heb je de keuze uit maar liefst 250 mbo-opleidingen. Er is dus altijd wel een richting die aansluit bij wat je wilt en kunt. Je leert bij ons zelfstandig werken, maar onze experts staan altijd voor je klaar. Ook krijg je alle ruimte om jouw talenten te ontwikkelen. Curio is niet voor niets dé beroepsopleider van de regio.