You are here:

Begeleiding van mbo-studenten

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Er zijn verschillende manieren waarop we mbo-studenten begeleiden. Hoe de begeleiding er precies uitziet, verschilt per sector. Op deze pagina leggen we uit wat we voor jou kunnen betekenen.

Studieloopbaanbegeleiders

Een opleiding is de eerste stap naar een leuke baan. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk te begeleiden. Alle studenten praten daarom met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht voor allerlei zaken, ook als het even niet zo goed gaat. Denk aan:

 • Welke vakken passen bij mij?
 • Hoe vraag ik studiefinanciering aan?
 • Volg ik wel de juiste opleiding?
 • Kan ik eens met iemand praten over mijn thuissituatie?

De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt. Samen bespreken jullie vaak hoe het gaat. Jullie komen erachter waar jij nou écht goed in bent. En waar je energie van krijgt. Zo ga jij elke dag met plezier naar de opleiding.

Wij vinden het belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten. Natuurlijk mogen zij zelf ook altijd bellen bij vragen.

Extra begeleiding vanuit het zorgteam

Als je meer begeleiding nodig hebt dan jouw SLB’er je kan bieden, dan is er binnen jouw school een zorgteam. Dit team bestaat uit experts die jou verder kunnen helpen. Door gesprekken met je te voeren of je te verwijzen naar iemand anders. Denk aan:

 • Schoolmaatschappelijk werk
 • Een beroepskeuzeadviseur
 • Schoolpsycholoog

Wil je meer informatie over de mogelijkheden bij jou op school, neem dan contact op met de zorgcoördinator.

Begeleiding voor studenten die extra hulp nodig hebben

Studeren is soms net wat moeilijker met een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Maar jij wilt net als iedereen een diploma.

Wil je gebruik maken van de mogelijkheden van passend onderwijs? We zijn benieuwd naar wie jij bent en hoe wij je kunnen helpen. Het liefst horen we dat al van je nog voor je de studie begint. Zo kunnen we extra goed rekening met je houden. In het ondersteuningsprofiel van Curio kun je lezen welke begeleiding je minimaal mag verwachten.

We maken duidelijke afspraken over onze steun tijdens jouw studie. En we bespreken wat we van je verwachten. Extra begeleiding biedt natuurlijk geen zekerheid dat jij de opleiding haalt. Het leren doe je nog steeds zelf. En net als elke andere student, maak jij gewoon alle examens.

Als je een opleiding niet meer leuk vindt

Je vindt jouw studie niet meer leuk. Daardoor heb vaak je geen zin meer in school. Eigenlijk weet je ook niet goed wat je dan wel wilt. En je wilt later graag een leuke baan. Curio helpt graag. Samen zoeken we uit wat de perfecte opleiding voor jou is.

Dat doen we door:

 • Gesprekken met een studiebegeleider
 • Begeleiding van een overstapcoördinator
 • Meeloopdagen bij opleidingen
 • Stages
 • Rondleidingen bij bedrijven

Hierdoor leer je jezelf goed kennen. En werk je aan een goede houding. Ook onderzoeken we waar jij goed in bent en wat je later wilt bereiken. Net zolang totdat we jouw droomstudie vinden. Tussendoor volg je de normale lessen. Zo mis je niet te veel van school.

Heb je een andere opleiding gevonden? Dan helpt iemand van het zorgteam je met de aanmelding. Of misschien kom je erachter dat jouw studie toch wel bij je past. In dat geval helpen we je om een nieuwe start te maken. Op jouw eigen school of op een andere plek.

Wil jij graag een andere opleiding gaan doen? Wij zoeken graag naar een oplossing.

Ben je nog geen student van Curio en wil je een opleiding volgen, maar weet je nog niet welke? Wij zoeken graag samen met jou naar een oplossing.

Praten met een vertrouwenspersoon

Op school en thuis moet je je veilig voelen. Soms mislukt dat. Je wordt bijvoorbeeld gepest of gediscrimineerd. Of iemand raakt je aan, terwijl jij dat niet wilt. Wij vinden dit soort vervelende situaties heel erg. En we doen er alles aan om het te laten stoppen. Praat daarom met een vertrouwenspersoon. Hij of zij is er speciaal voor jou.

De vertrouwenspersoon luistert naar jouw verhaal. En vertelt dit aan niemand anders door. Samen zoeken jullie naar een goede oplossing. Misschien kan de vertrouwenspersoon bijvoorbeeld wel praten met de persoon die jou lastig valt. Alleen als jij dat wil natuurlijk. Als er echt geen oplossing is, kun je een officiële klacht indienen.