You are here:

Begeleiding van mbo-studenten

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. We vinden het belangrijk dat het goed met je gaat. En dat je zo veel als mogelijk op school aanwezig bent. Er zijn verschillende manieren waarop we mbo-studenten begeleiden. Hoe de begeleiding er precies uitziet, verschilt per sector. Op deze pagina leggen we uit wat we voor jou kunnen betekenen.

Mentor

Een opleiding is de eerste stap naar een leuke baan. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk te begeleiden. Alle studenten praten daarom met een mentor. Je kunt bij hem of haar terecht voor allerlei zaken, ook als het even niet zo goed gaat. Denk aan:

  • Welke vakken passen bij mij?
  • Hoe vraag ik studiefinanciering aan?
  • Volg ik wel de juiste opleiding?
  • Kan ik eens met iemand praten over mijn thuissituatie?

De mentor helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt. Samen bespreken jullie vaak hoe het gaat. Jullie komen erachter waar jij nou écht goed in bent. En waar je energie van krijgt. Zo ga jij elke dag met plezier naar de opleiding.

Wij vinden het belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. Natuurlijk mogen zij zelf ook altijd bellen bij vragen.

Extra begeleiding vanuit het ondersteuningsteam

Als je meer begeleiding nodig hebt dan jouw mentor je kan bieden, dan is er binnen jouw school een ondersteuningsteam. Dit team bestaat uit experts die jou verder kunnen helpen. Ze voeren gesprekken met je of helpen je om hulp buiten school te krijgen. Denk aan:

  • Schoolmaatschappelijk werk
  • Een beroepskeuzeadviseur
  • Schoolpsycholoog

Wil je meer informatie over de mogelijkheden bij jou op school, neem dan contact op met het ondersteuningsteam.

Begeleiding voor studenten die extra hulp nodig hebben

Studeren is soms net wat moeilijker met een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Maar jij wilt net als iedereen een diploma.

Wil je gebruik maken van de mogelijkheden van passend onderwijs? We zijn benieuwd naar wie jij bent en hoe wij je kunnen helpen. Het liefst horen we dat al van je nog voor je de studie begint. Het is daarom belangrijk dat je dit bij je aanmelding voor een opleiding aangeeft. Dit kan op het aanmeldformulier of in het digitale doorstroomdossier. Zo kunnen we extra goed rekening met je houden. In het ondersteuningsprofiel van Curio kun je lezen welke begeleiding je minimaal mag verwachten.

We maken duidelijke afspraken over onze steun tijdens jouw studie. En we bespreken wat we van je verwachten. 

Als je een opleiding niet meer leuk vindt

Je vindt jouw studie niet meer leuk. Daardoor heb vaak je geen zin meer in school. Eigenlijk weet je ook niet goed wat je dan wel wilt. En je wilt later graag een leuke baan. Curio helpt graag. Samen zoeken we uit wat de perfecte opleiding voor jou is.

Dat doen we door:

  • Gesprekken met een studiebegeleider
  • Begeleiding van een overstapcoördinator
  • Meeloopdagen bij opleidingen
  • Stages
  • Rondleidingen bij bedrijven
  • Hulp van Matchpoint
  • Hulp van Roem en Poen

Hierdoor leer je jezelf goed kennen. En werk je aan een goede houding. Ook onderzoeken we waar jij goed in bent en wat je later wilt bereiken. Net zolang totdat we jouw droomstudie vinden. Tussendoor volg je de normale lessen. Zo mis je niet te veel van school.

Heb je een andere opleiding gevonden? Dan helpt iemand van het zorgteam je met de aanmelding. Of misschien kom je erachter dat jouw studie toch wel bij je past. In dat geval helpen we je om een nieuwe start te maken. Op jouw eigen school of op een andere plek.

Wil jij graag een andere opleiding gaan doen? Ben je nog geen student van Curio en wil je een opleiding volgen, maar weet je nog niet welke? Wij zoeken graag samen met jou naar een oplossing.

Matchpoint: Hulp bij een nieuwe stap in je (studie)loopbaan

Heb je niet de juiste opleidingskeuze gemaakt? En vind je geen passende opleiding op je huidige school? Meld je dan aan bij Matchpoint.

Tijdens een traject van maximaal zestien weken ontdek je waar jouw talenten en interesses liggen. Je loopt stage in sectoren naar keuze. En je komt erachter welke sector bij je past. Je wordt begeleid door een loopbaanbegeleider van Matchpoint. Als je een geschikte opleiding hebt gevonden kan je loopbaanbegeleider je helpen met je aanmelding voor een nieuwe opleiding.

De lessen zijn zoveel mogelijk individueel afgestemd, dus het traject kan op ieder moment tijdens het jaar gevolgd worden. Naast oriënterende lessen, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen.

Leslocaties

Het traject bij Matchpoint is te volgen op twee locaties:

  • Rooseveltlaan 225 in Bergen op Zoom
  • Terheijdenseweg 350 gebouw 700 in Breda

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Matchpoint: matchpoint@curio.nl of bel Bergen op Zoom 088-2097800 Breda 088-2097050

Roem en Poen: Studiehulp van een student

Twijfel je over je studiekeuze of heb je moeite met leren en/of plannen? Roem en Poen is een hulplijn vanuit Curio voor en door studenten. Je gaat acht weken lang samen aan de slag met een stagiaire van Roem en Poen. Wat vind je écht leuk om te doen? Ontdek jouw kwaliteiten. En welk beroep daarbij past. Bij Roem en Poen word je geholpen met het zoeken naar de studie die bij jouw droom(baan) past.

Studiehulp aanvragen kan via roemenpoen@curio.nl

Overstappen van het mbo naar de havo

Ben je begonnen aan een mbo-opleiding, maar wil je toch liever naar de havo? Vanaf januari 2021 kun je halverwege het schooljaar al overstappen naar de Havo-Startklas. Tijdens de Havo-Startklas word je voorbereid op het succesvol volgen van de havo. Na de Havo-Startklas duurt de opleiding nog twee jaar. Of als het heel goed gaat, is het mogelijk om in één jaar je havodiploma te behalen.

Wat is de Havo-Startklas?

In de Havo-Startklas verhoog je het niveau van de drie kernvakken: Nederlands, Engels en wiskunde. Verder word er veel aandacht besteed aan studieloopbaancoaching en huiswerkbegeleiding om te leren plannen en een goede leerstrategie te ontwikkelen. Tenslotte krijg je de gelegenheid om de havo-vakken maatschappijleer en profielwerkstuk af te ronden. Je krijgt drie dagen per week les.

Leslocatie:

De lessen worden gegeven op de locatie van Curio vavo in Breda (Ganzerik 76, 4822 RK, Breda)

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mail naar Edith van Eimeren of Petra Jille.

Praten met een vertrouwenspersoon

Op school en thuis moet je je veilig voelen. Soms mislukt dat. Je wordt bijvoorbeeld gepest of gediscrimineerd. Of iemand raakt je aan, terwijl jij dat niet wilt. Wij vinden dit soort vervelende situaties heel erg. En we doen er alles aan om het te laten stoppen. Praat daarom met een vertrouwenspersoon. Hij of zij is er speciaal voor jou.

De vertrouwenspersoon luistert naar jouw verhaal. Samen zoeken jullie naar een goede oplossing. Misschien kan de vertrouwenspersoon bijvoorbeeld wel praten met de persoon die jou lastig valt. Alleen als jij dat wil natuurlijk. Als er echt geen oplossing is, kun je een officiële klacht indienen.