You are here:

Beroepsmavo

”Levensechte en praktijkgerichte opdrachten” 
Leren door te doen - Ervaringen op doen in de praktijk 

In schooljaar 2021-2022 startte Curio scala met de implementatie van het “Praktijkgericht Programma". Een vernieuwend programma binnen de Beroepsmavo. Het doel: leren door te doen en ervaringen opdoen in de praktijk. Curio scala doet dit door jou meer praktijkuren aan te bieden.

Curio Beveilging En Defensie 52

Ons praktijkgericht programma is een vak waarin onze leerlingen in de bovenbouw praktische kennis en ervaring opdoen in verschillende werkvelden. Door deze kennismaking ben je beter voorbereid naar een hoger niveau van onderwijs en maak je een bewustere keuze. 

Wat staat centraal in het Praktijkgericht Programma?

  • Hoe gaat het eraan toe in de praktijk
  • Levensechte en praktijkgerichte opdrachten
  • Samenwerken
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Ontwerpen en onderzoeken
  • Leren op locatie 
  • Kennismaking met verschillende opleidingen en beroepen 

Kleine groepen  
Maximaal 15 leerlingen 
 
Voor wie? 
Alle leerlingen uit klas 3 en 4 krijgen 4 uur in de week het vak Praktijkgericht Programma. Binnen dit vak maak je een keuze uit verschillende modules. We hebben een breed aanbod, er valt dus voor iedereen iets te kiezen.

Hoe ziet een module eruit. 
Een module bestaat uit een opdracht van een echte opdrachtgever. We gaan op excursie, op bezoek bij bedrijven en maken gebruik van gastdocenten. Ervaren en doen staan centraal.

Praktijkgericht programma en mbo
Binnen de modules werken we nauw samen met het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) van Curio. Sommige modules volg je helemaal op mbo’s in Breda. Tijdens andere modules gaan we alleen een middag op bezoek bij het mbo. We verbinden een levensechte opdracht aan een beroep en vervolgopleiding. Zo maken we het je makkelijker om een mbo-studie te kiezen en daar ook sneller te wennen.

Voorbeelden 
De modules die we aanbieden zijn altijd in ontwikkeling. We houden namelijk rekening met de wensen van onze leerlingen. Ook letten we op mogelijke vervolgopleidingen passen bij onze profielen. Hieronder vind je een aantal modules die we op dit moment aanbieden.

“VEVA” 
Jij bent sportief én kan wel tegen een stootje. Leer alles over de Koninklijke Landmacht, Luchtmacht en Marine. De ene week train je jouw lichaam buiten. En de andere week zit je in een klaslokaal. We bereiden je voor op een baan als militair. Je leert werken op verschillende terreinen. Ook leer je hoe je iets moet doen in allerlei situaties. 

“De nieuwe mode” 
Wist je dat we in Nederland jaarlijks ongeveer 145 miljoen kilo kleding bij het restafval gooien? Dat zijn zo’n 24 kledingstukken per persoon. Zonde, want 65 procent van de kleding is prima geschikt voor recycling. 

Jij gaat een nieuw kledingstuk of product ontwerpen dat bestaat uit gerecyclede materialen. We kijken samen naar de eigenschappen van het materiaal en maken een nieuw ontwerp. Jouw ontwerp gaat de catwalk op tijdens de jaarlijkse modeshow van onze school.  

Mogelijke eindproducten zijn:  

  • Een outfit of kledingstuk
  • Een modeaccessoire

“3D-productie” 
Dankzij de komst van steeds goedkopere printers en betere materialen is 3D-printen enorm populair. Het feit dat je thuis spullen zelf kunt produceren staat hierbij voorop. Maar het hebben van een printer is één ding, nu nog het printen zelf. Er zijn zoveel mogelijkheden. Welke kies je? 

Tijdens deze lessen leer je hoe een 3D-printer in elkaar zit, hoe je een object klaarzet om te gaan printen en zie je het verschil tussen een FDM-printer (plastic) en een resin-printer (vloeibare hars). Daarnaast werken we het geprinte product verder af. Het werk is namelijk nog niet klaar als de printer dat al wel is. We gaan het model verven.

“Audiovisueel en theatertechniek” 
Stap in de wereld van licht en geluid! Ga op verkenning in het theater. En op andere locaties, zoals het museum Beeld & Geluid.  

Bij de lessen licht en geluid ga je je verdiepen in de apparatuur die de technici gebruiken bij grote evenementen en theatershows. Denk aan Tomorrowland en The Lion King. We werken in de lessen toe naar een eindopdracht waar je zelf het licht en geluid gaat bedienen en automatiseren voor een evenement.