You are here:

Ondersteunen bij wonen en welbevinden MBO certificaat

Een bijdrage leveren aan een prettige leefomgeving van jouw cliënt, dat wil jij toch ook?!

Algemene informatie scholing ondersteunen bij wonen en welbevinden

Met behulp van de opleiding ‘ondersteunen bij wonen en welbevinden’ ontwikkel je specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een fijne en veilige woon- en leefomgeving van ouderen in zorginstellingen. Je leert mensen te ondersteunen bij wonen, leven en bij de dagelijkse activiteiten in zorg en welzijn. Denk daarbij aan onderdelen als schoonmaak, hygiëne, voeding en sociale activiteiten. Zo kun jij straks een zorgvrager van handige tips voorzien en een helpende hand bieden bij het realiseren van een prettige, veilige en verantwoorde leefomgeving.

Het traject is bedoeld voor werkenden of vrijwilligers in de intramurale zorg die al ongeschoold deze ondersteunende taken uitvoeren en werkzoekenden zoals carrière switchers en niet-uitkeringsgerechtigden die wel in de intramurale zorg willen werken, maar die geen direct zorg gerelateerde taken willen verrichten.

De inhoud van het certificaat voorziet in specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn om ondersteunende werkzaamheden bij wonen en welbevinden van ouderen in zorginstellingen goed en verantwoord uit te kunnen voeren. Het gaat om die werkzaamheden die noodzakelijk zijn om de zorgvrager in de intramurale zorg prettig en verantwoord te kunnen laten wonen en leven maar niet direct gericht zijn op persoonlijke zorg en ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen). Betrokken partijen kunnen met dit certificaat vormgeven aan het hoger inzetten op welzijn.

Data: De scholing start op 1 maart 2024, bij tenminste 12 aanmeldingen.
Locatie: Curio, Biesdonkweg 33 te Breda 
Voor:

Het traject is bedoeld voor werkenden of vrijwilligers in de intramurale zorg die al ongeschoold deze ondersteunende taken uitvoeren.
Deelnemers moeten een stage/werkplek hebben van tenminste 16 uur per week.

Door: Curio zorg en welzijn
Kosten:

€ 1250,00 per deelnemer

Duur: De training wordt gegeven in 10 dagdelen.

Inhoud van de scholing ondersteunen bij wonen en welbevinden

De volgende onderwerpen komen aan de orde tijdens de training:

 • Uitvoeren van dienstverlenende werkzaamheden 
 • Gebruiksklaar maken van ruimtes
 • Optreden als aanspreekpunt
 • Uitvoeren van eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden
 • Uitvoeren van werkzaamheden gericht op voeding
 • Ondersteunen bij wonen, huishouden en welzijn
 • Assisteren bij uitvoering van sociale en recreatieve activiteiten

Afhankelijk van de voorkennis van de deelnemers wordt de duur van het traject bepaald. Richtlijn voor deze eenheid is 15 weken (1 dagdeel/dag per week). 

Na de scholing ondersteunen bij wonen en welbevinden

Na de afloop van de training beschik je over de volgende kennis en vaardigheden:

 • Aanspreekpunt zijn
 • Huishoudelijke activiteiten
 • Huishoudelijke apparaten 
 • Voeding
 • Assisteren bij sociale en recreatieve activiteiten
 • Verschillende soorten activiteiten
 • Doelgroepen

Na positieve afronding van de training ontvangen deelnemers het landelijk erkende MBO certificaat Ondersteunen bij wonen en welbevinden. Het behaalde MBO certificaat geeft recht op vrijstelling van de behaalde werkprocessen bij het volgen van een diplomatraject.

Mocht je interesse hebben om nog meer te leren over de zorg, dan kun je na afloop één van de volgende scholingen gaan volgen.

Wilt u een maatwerk cursus? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie. Bij maatwerktrajecten is er ruimte voor bedrijfsspecifieke toepassingen, vragen en doelstellingen.