You are here:

Cursus praktijk opleider Horeca (Leermeester-training)

Zou je graag jouw kennis willen delen en overbrengen op jong Horeca talent? Of wil je binnen een jou bedrijf leerlingen opleiden tot Horeca toppers? Dan is een cursus tot leermeester of praktijk opleider in de Horeca echt iets voor jou.

 

 Data:

In het voorjaar van 2024 starten er nieuwe groepen zowel in  Bergen op Zoom als in Breda.
Op locatie Meeussenstraat (Bergen op Zoom) start de training op 7 maart. De overige trainingsdata zijn 21 maart, 11 april en de laatste lesdag en examendag is op 16 mei. 
In Breda (locatie Markendaalseweg) start de training op 20 februari 2024. De overige trainingsdata op deze locatie zijn 5 en 19 maart en de examendag is op 9 april. 

Toelatingseisen: minimaal MBO niveau 3 of vergelijkbaar niveau
Locatie: Curio, Meeussenstraat te Bergen op Zoom en Markendaalseweg te Breda
Voor: Deze cursus is bestemd voor leidinggevenden, bedrijfsleiders, managers en medewerkers in de horeca, catering en instellingskeuken die officieel Leermeester willen worden. Bijvoorbeeld in een keuken, restaurant, receptie of bedrijfskantine.
Door: Ervaren docenten van Curio voedsel en gastvrijheid
Kosten: € 1250,00 per persoon (vrijgesteld van btw)
In de cursusprijs zijn alle kosten inbegrepen: het cursusgeld, lesmateriaal, SVH examenkosten, online proefexamens, digitale huiswerkbegeleiding, locatiekosten en 4 lunches tijdens de training
Duur: De cursus bestaan uit 4 dagen theorie en praktijktraining. De laatste cursusdag heeft aansluitend het SVH Examen Leermeester.

 

Algemeen

De leermeester is binnen een erkend leerbedrijf verantwoordelijk voor de begeleiding van leerlingen en (aankomende) medewerkers. In ieder erkend leerbedrijf moet er minimaal één gediplomeerd leermeester werkzaam zijn per opleidingsrichting. Wilt u in een erkend leerbedrijf leerlingen in de keuken én in de bediening opleiden, dan moet er minimaal één erkend leermeester voor de keuken en één erkend leermeester in de bediening werkzaam zijn in het bedrijf.

Het doel van de leermeestertraining is niet alleen het behalen van het SVH Diploma Leermeester. U leert in de training ook om uw praktijkkennis te gebruiken tijdens het begeleiden van leerlingen.

Na afloop van de training bent u in staat om leerlingen optimaal te begeleiden en op te leiden binnen het leerbedrijf. Goed opgeleide leerlingen zijn een aanwinst voor het bedrijf en voor de toekomst van de Horecabranche!

Inhoud

Tijdens de trainingsdagen komen onder andere de volgende cursusonderwerpen aan bod:

 • werven, selecteren en inwerken van leerlingen
 • begeleiden van leerlingen
 • coachen van leerlingen
 • beoordelen van leerlingen
 • feedback geven
 • communicatietechnieken
 • zelfontwikkeling

Tijdens de opleiding Leermeester worden alle vaardigheden getraind om leerlingen en stagiaires in de horeca goed te kunnen coachen en begeleiden. De theorie wordt behandeld aan de hand van herkenbare voorbeelden uit de praktijkomgeving.

Er zijn ook huiswerkopdrachten. Die bestaan uit het maken van een bedrijfsprofiel, een leerlingprofiel en een praktijkopleidingsplan voor een leerjaar. De opdrachten worden samengevoegd tot een portfolio – dat laat zien wat u geleerd heeft. Dit portfolio wordt door het SVH beoordeeld.

In het theorie examen met 30 meerkeuzevragen wordt het volgende in behandeld:

 • Competenties die een leermeester moet bezitten
 • Beschouwing van de belevingswereld van de leerling
 • Diverse aspecten van communicatie
 • Coachen en begeleiden
 • Beoordelen

De leermeestercursus wordt afgesloten met het SVH Leermeester examen. Dit is op dezelfde locatie als waar de training plaats gevonden heeft en u legt het examen af met uw eigen cursusgroep.
Het SVH examen bestaat uit 3 onderdelen: het maken van een portfolio, een praktijkexamen en een schriftelijk theorie-examen bestaande uit 30 meerkeuzevragen. Wij melden u automatisch aan bij SVH-examens.

Resultaat

Na het behalen van het SVH Diploma Leermeester kunt u contact opnemen met de regioadviseur van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Om erkend Leermeester te worden dient u werkzaam te zijn bij een erkend leerbedrijf.
Is het bedrijf waar u werkt nog niet erkend door SBB, dan dient het bedrijf eerst een aanvraag te doen om erkend leerbedrijf te worden. Is het bedrijf al leerbedrijf, dan kunt u  na uw inschrijving bij SBB direct aan de slag als Leermeester binnen het leerbedrijf!

In het praktijkexamen laat u zien dat u kunt coachen en begeleiden in een praktijkinstructiegesprek met een leerling. De rol van de leerling wordt gespeeld door een medecursist.

Als erkend/gediplomeerd leermeester mag u in een erkend leerbedrijf meerdere leerlingen tegelijkertijd opleiden.

Wilt u een maatwerk opleiding? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.