You are here:

FIRST® LEGO® League Challenge

Welkom techneuten

Jullie zijn als team al druk bezig met de First Lego League. Om elkaar te inspireren en van elkaar te leren, organiseren we weer trainingen. En bieden we begeleiding aan ter voorbereiding op de regiofinale in januari 2023!

Lego Challenge Achtergrond

FIRST LEGO League 2023

Goed nieuws! Vanaf aankomend schooljaar (2022/2023) is de FIRST® LEGO® League onderdeel van het programma van Jet-Net & TechNet. Curio gaat samen met Avans onderdelen voor First Lego league in West-Brabant organiseren. Zo zijn we op een creatieve manier, met behulp van training, challenges en de finale bezig met wetenschap en technologie.

SUPERPOWERED

Het thema van aankomend schooljaar is SUPERPOWERED. Dit jaarprogramma draagt kinderen uit te denken als ingenieurs en technici. Leerlingen leren hun eigen robot te bouwen en te programmeren om hier vervolgens missies mee uit te voeren.

Meedoen

Deelnemen aan de FIRST LEGO League kan in teams van een school, klas of BSO. Iedereen kan meedoen, technische kennis heb je er niet voor nodig. Het traject wordt in twaalf sessies begeleidt door een docent/coach tot aan de finale. Dit kan een klasfinale of schoolfinale zijn, maar uiteindelijk ook een regionale of zelfs landelijke finale.

Veelgestelde vragen

Training 1 Starten met LEGO® Spike Prime (voor docenten)

Doe mee aan deze LEGO® Education workshop en ervaar hoeveel leerlingen en docenten kunnen leren terwijl ze aan het spelen zijn. We starten helemaal bij het begin en iedereen werkt op zijn eigen niveau. Low entry high ceiling noemt LEGO® dat. Programmeerervaring is niet nodig. 

Omdat veel Curio scholen teams sturen naar de First LEGO league, krijgt het bouwen en programmeren van rijdende robots extra aandacht. Je leert iets het best door het zelf te doen, daarom is de workshop 80% van de tijd hands-on. We beloven dat het leerzaam én leuk is!

Tijdens deze workshop leer je: 

 • Hoe je gemakkelijk met de leerlingen kun starten vanuit de vele LEGO@ Education lesplannen. 
 • Hoe je een rijdende robot bouwt, programmeert en verbetert
 • Hoe je met een team aan de slag gaat in de First™ LEGO® League https://firstlegoleague.nl/ 

Wanneer: oktober 2022 (datum volgt)
Tijd: volgt
Locatie: volgt
Aanmelden via: linda@lincentives.nl

Training 2 Verdieping met LEGO® Spike prime (voor docenten)

Een workshop speciaal voor de docenten die al een begin hebben gemaakt. De LEGO® Spike Prime set en het bijbehorende computerprogramma zijn enorm veelzijdig. Tijdens deze workshop behandelen we andere lesplannen dan de rijdende robot. Afhankelijk van de groepssamenstelling en de interesses. We kunnen muziek maken met Spike™ Prime, of robotarmen bouwen en programmeren of plotters of dansers. We kunnen de mogelijkheden van sensoren verkennen, een weerstation bouwen of variabelen programmeren. 

Tijdens deze workshop leer je: 

 • De LEGO Approach to learning (5E's)
 • Hoe de lesplannen van LEGO® Education in elkaar zitten.
 • Vergroot je de programmeer- en bouwkennis die je hebt. 

Meer inspiratie met betrekking tot de mogelijkheden met één basisset? Bekijk dan eens deze bouwwerken op ons YouTube-kanaal, bijvoorbeeld de Cookie Machine: https://youtu.be/c0cCnr1DB1o   

Wanneer: oktober 2022 (datum volgt)
Tijd: volgt
Locatie: volgt
Aanmelden via: linda@lincentives.nl

 

Training 3 STEAM onderwijs en LEGO® Spike Prime (voor docenten)

Deze workshop zet de LEGO® Spike prime in een breder perspectief. Je ervaart wat je nog meer kunt met je LEGO® sets, als je er een betekenisvolle open-ended vraag aan verbindt. Via zo’n 'hoe kunnen we’- vraag maken we de verbinding met de lesstof van de verschillende vakken en vakgroepen.  

Deze workshop heeft de volgende structuur:

  • Intro over STEAM en de meerwaarde van betekenisvolle technologie-activiteiten voor het onderwijs. In de stuctuur 'Why-how-what’
  • Hands-on kennismaking met STEAM bijvoorbeeld met LEGO® SPIKE™ prime als materiaal “Hoe geef je een gestuurde les vanuit de LEGO® lesmaterialen” 
  • Evaluatie vanuit het perspectief van de leerkracht en leerling.
  • Hands-on Challenge met LEGO® SPIKE™ Prime gericht op het toepassen van het geleerde. Hierbij gaat het om het ervaren van een procesgerichte onderwijsbenadering.  “Zelf ervaren hoe het is om vanuit een échte vraag zelf te ontwerpen en vervolgens een prototype te bouwen. 
  • Evaluatie vanuit perspectief leerkracht en leerling.  

Meer over STEAM? neem een kijkje op onze website www.steamlabs.nl  Impressie van de kracht van STEAM: https://youtu.be/dUcFQDzHYVI

Wanneer: oktober 2022 (datum volgt)
Tijd: volgt
Locatie: volgt
Aanmelden via: linda@lincentives.nl