Schoolkosten op het mbo
Studeren doe jij het liefst zonder zorgen. Daarom houdt Curio de schoolkosten zo laag mogelijk. Hoeveel geld je nodig hebt, verschilt per mbo-opleiding. Er zijn verplichte en vrijwillige schoolkosten. We leggen je graag uit hoe het werkt. Wil je weten wat het kost? Kijk dan op de pagina van jouw opleiding.
Verplichte schoolkosten
Ben jij 18 jaar of ouder? Dan betaal je elk jaar lesgeld. Mbo-studenten van onder de 18 volgen een opleiding gratis. Naast lesgeld zijn er ook extra schoolkosten. Bijvoorbeeld voor boeken of softwarelicenties die nodig zijn om je diploma te halen. Deze extra schoolkosten vind je op de webpagina van jouw opleiding onder het kopje ‘kosten’.
In Nederland vinden we dat iedereen moet kunnen studeren. Ook als je de extra schoolkosten eigenlijk niet kunt betalen. Curio heeft voor deze situaties een eigen mbo studentenfonds.
Meer informatie en vragenformulier Curio mbo studentenfonds
Vrijwillige schoolkosten
Niet alle schoolkosten zijn verplicht. Denk aan geld voor een uitstapje. Of een toegangskaartje voor een schoolfeest. Jij kiest zelf of je hiervoor wilt betalen. Als je niet betaalt, mag je helaas niet meedoen.
Totaal overzicht schoolkosten bekijken
Wil je een totaaloverzicht van alle schoolkosten van een mbo-opleiding bij Curio. Ga naar de opleidingspagina en klik in het tabblad kosten op de link. Op de Mbo webshop krijg je een totaaloverzicht per locatie, leerweg en leerjaar.
Schoolkostenbeleid
Curio vindt het belangrijk dat iedere student onderwijs kan volgen. Zonder zorgen over geld. De spullen die je nodig hebt en de kosten voor een opleiding vind je op de website van Curio. Curio zorgt dat kosten zo laag mogelijk zijn. De studentenraad praat daar over mee. In deze samenvatting zijn alleen de (mogelijke) kosten opgenomen die voor jouw rekening komen. In de toelichting leggen we uit welke soort schoolkosten er allemaal zijn.
Meer vragen over schoolkosten van jouw mbo-opleiding beantwoorden we in de veelgestelde vragen.
Terugkoopregeling ongebruikte leermiddelen
Je mag er vanuit gaan dat de onderwijsbenodigdheden (boeken, licenties of andere materialen) die je
zelf moet aanschaffen voor je opleiding ook daadwerkelijk worden gebruikt. Wanneer dit niet gebeurt,
dan is dat vervelend en kun je mogelijk aanspraak maken op een terugbetaling van de kosten die je
hebt gemaakt. Deze regeling bevat de voorwaarden waaraan moet zijn voldaan voordat je aanspraak
kunt maken op terugbetaling. Lees deze dan ook eerst goed door.
Terugkoopregeling ongebruikte leermiddelen
Studiefinanciering en OV-jaarkaart
Soms heb jij recht op studiefinanciering. Je krijgt dan geld voor jouw opleiding. Je mag ook gebruik maken van een OV-jaarkaart. Vaak al voordat je 18 wordt. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer. Als je binnen 10 jaar slaagt, hoef je niets terug te betalen. Je hebt recht op studiefinanciering als:
- Je 18 jaar of ouder bent. Je mag wel al eerder een OV-jaarkaart aanvragen
- Je een BOL-opleiding doet. BBL-leerlingen krijgen geen studiefinanciering
- Jouw opleiding minimaal 1 jaar duurt
Bekijk alle regels voor studiefinanciering
Kinderopvangtoeslag
Combineer je jouw studie met de zorg voor een kind? En maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag en vraag het meteen aan.
Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van jouw situatie. Bijvoorbeeld hoeveel opvang je maandelijks nodig denkt te hebben en of je wel of geen toeslagpartner hebt. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op de hoogte van je toeslag. Geef veranderingen altijd meteen door, ook als je afstudeert of stopt met je opleiding. Wijzigingen kun je doorgeven via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.
Veelgestelde vragen
Het kan zijn je ouders of verzorgers de kosten voor de opleiding niet kunnen betalen. Dan word je soms geholpen door het Ministerie van Onderwijs. De aanvraag daarvoor verloopt via het mbo-studentenfonds van jouw school.
Wanneer krijg je vergoeding voor de kosten van de opleiding uit het mbo- studentenfonds?
- Je bent jonger dan 18 jaar voordat de opleiding begint.
- Je bent ingeschreven voor een bol-opleiding (5 dagen les en daarnaast stages).
- Jouw ouders of verzorgers kunnen het schoolgeld niet betalen. Zij verdienen minder dan 130% van de bijstandsnorm.
- Je meld je binnen een half jaar na de start van jouw opleiding aan.
Houd rekening met het volgende als je recht hebt op geld:
- Lesgeld, reiskosten, excursies en huurkosten moet je zelf betalen.
- Excursies krijg je wel vergoed als je de opleiding toerisme doet.
- Voor leermiddelen krijg je al het geld terug. Dit zijn de boeken of producten die je voor jouw studie nodig hebt. Denk daarbij aan kappersscharen, een messenset, kokskleding of gereedschap.
- Als je klaar bent met de opleiding en een diploma hebt, mag je de spullen houden. Ga je van school af zonder diploma, dan moet je de producten aan school teruggeven.
- Je krijgt een deel van de kosten voor een laptop terug. Het andere deel betaal je zelf. Het bedrag dat je krijgt verschilt per school.
Heb je geen geld om een deel van de laptop zelf te betalen? Dan kun je er een van school lenen. Wanneer je jouw diploma hebt gehaald of van school afgaat, geef je de laptop terug.
Hoe ontvang je het geld waar jij recht op hebt?
- Vraag een inkomenstoets aan bij Stichting Leergeld. Zorg dat zij de resultaten met jouw school mogen delen. Als je recht hebt ga je verder naar stap 2.
- Je koopt de spullen die je nodig hebt. Doe er de bonnetjes bij en een betaalbewijs. Dit is een kopie van jouw rekening met daarop het betaalde bedrag. Lever het in op school.
- Zorg dat je binnen een half jaar nadat je gestart bent met de opleiding alles inlevert.
Wettelijk lesgeld bol-opleiding
Je betaalt wettelijk lesgeld als je 18 jaar of ouder bent. En je een bol-opleiding volgt. Je hebt vaak recht op studiegeld (via DUO) en een studentenreisproduct.
Onder de 18 hoef je geen lesgeld te betalen. Wel een ouderbijdrage. Je hebt geen recht op studiegeld (via DUO). Maar soms wel op een studentenreisproduct. Je ontvangt de factuur van DUO.
Wettelijk lesgeld bbl-opleiding
Je ontvangt zelf de rekening van Curio. Die moet je zelf betalen als je hierover geen andere afspraken hebt gemaakt met jouw werkgever.
Betaalt jouw werkgever jouw opleiding? Dan ontvang je ook zelf de rekening van het lesgeld. Jij betaalt deze rekening en vraagt geld terug bij jouw werkgever. Jij geeft jouw werkgever de rekening en hij betaalt het geld rechtstreeks.
Kosten in delen betalen
Je kunt de kosten die horen bij jouw opleiding in delen betalen via het studentenfonds. Om dit aan te vragen vul je een aanvraagformulier in.
Meer lezen over kosten
Je leest meer over de kosten van een mbo-opleiding op deze schoolkostenpagina.
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je doet een bol-opleiding. Bbl-leerlingen krijgen geen studiefinanciering.
- Jouw opleiding duurt minimaal 1 jaar.
Als dat zo is, kun je studiefinanciering aanvragen. Hiermee krijg je geld om een opleiding te volgen. Je mag dan ook gebruik maken van een OV-jaarkaart om gratis met het openbaar vervoer te reizen.
Voor bol-studenten op niveau 1 en 2 is de studiefinanciering altijd een gift vanuit DUO.
Voor bol-studenten op niveau 3 en 4 is de studiefinanciering een lening vanuit DUO. Maar als je binnen 10 jaar slaagt, hoef je niets terug te betalen.
Met studiefinanciering krijg je standaard een basisbeurs. DUO gaat ervan uit dat jouw ouders de overige schoolkosten betalen. Als dat niet lukt, kun je extra geld aanvragen. Een aanvullende beurs. Wil je daar bovenop nog meer geld ontvangen, dan kun je ook bijlenen. Dat geld moet je terugbetalen als je klaar bent met school. Kijk hiervoor op de website van DUO.
Woon je korter dan 5 jaar in Nederland dan kun je soms toch studiefinanciering krijgen. Lees hier de regels.
Vraag de studiefinanciering 3 maanden voor het starten van de studie aan. Volg je de opleiding al en meld jij je dan pas aan, dan loop je geld mis.
Stop je met de studie voordat die is afgelopen? Vergeet niet om de studiefinanciering te stoppen. Kijk op de website van DUO hoe dat moet.
Je hebt recht op een studentenreisproduct (OV-jaarkaart) als je aan de volgende regels voldoet:
- Je bent 18 en krijgt studiefinanciering.
Of
- Je bent jonger dan 18.
- Je doet een bol-opleiding. Bbl-leerlingen krijgen geen OV-jaarkaart.
- Jouw opleiding duurt minimaal 1 jaar.
Voor mbo-niveau 1 of 2 is OV-jaarkaart gratis. Doe je een mbo-opleiding op niveau 3 of 4? Dan krijg je de OV-jaarkaart gratis. Zolang je binnen 10 jaar jouw diploma haalt. Lukt je dat niet dan moet je het gratis reizen terugbetalen. Je betaalt dan voor alle maanden dat je het studentenreisproduct kreeg. Dat is een vast bedrag van 95,51 euro per maand.