Perla Almuhamad – student bakkersopleiding | Voedsel en verhalen verbinden

Als vluchteling kwam Perla Almuhamad helemaal alleen uit Syrië naar Nederland. Nu drie jaar later volgt ze bij Curio de bakkersopleiding én heeft ze een bijzonder kookboek geschreven. Ze kwam ermee in de krant en op een tentoonstelling in het Markiezenhof. Haar droom? 'Journalist worden zodat ik de verhalen van mensen kan vertellen.'

Twaalf recepten staan er in het tweetalige kookboek van Perla. En het bijzondere is; bij elk recept staat het verhaal van een medestudent van Curio. Elk uit een ander land: Marokko, Somalië, Syrië en ook Nederland. ‘Ik mocht dit boek maken tijdens mijn stage bij de bibliotheek. Ik vond dat heel leuk want mijn hobby’s zijn koken en schrijven. Dat komt in dit boek mooi samen. Ik heb de recepten en verhalen zelf opgehaald en geschreven. Ik ben er heel trots op.’

Mijn verhaal heeft in de krant gestaan en werd samen met mijn foto en het boek tentoongesteld in het Markiezenhof. Hun museum, zet elke drie maanden één persoon centraal. Ik vind het heel bijzonder dat ik dat mocht zijn. De kamer werd officieel geopend, er was zelfs een wethouder bij.’ 

Verhalen vertellen
Het doel van de expositie is hetzelfde als wat Perla met haar kookboek wil bereiken. ‘Ik wil de verhalen laten zien van mensen die vluchten. Er zijn Nederlanders die denken dat vluchtelingen hier naartoe komen ’geluk te zoeken’ of dingen te krijgen. Ik wil laten zien dat het vaak anders is. Dat mensen heftige dingen meemaken en geen andere keuze hebben dan hun land te verlaten. Toch lukt het hen om een leven op te bouwen en er iets moois en positief van te maken.’ 

Syrisch toetje herinnert aan thuis
Dat heeft Perla zelf ook gedaan. ‘In Syrië was er steeds de angst om ontvoerd te worden. Mijn ouders besloten dat ik veiliger was in een ander land. Ik vluchtte naar Nederland, mijn ouders en twee broers bleven in Syrië achter. Via Ter Apel en een asielzoekerscentrum ben ik in Tholen terechtgekomen. Mijn eigen verhaal staat ook in het boek. Samen met een recept voor mamool, een Syrisch toetje. Het doet me denken aan thuis. Ik mis mijn familie heel erg, maar ik spreek ze elke dag via WhatsApp. Ze zijn  trots op me.’

Hulp voor de toekomst
Na de schakelklas haalde Perla haar diploma mbo niveau 1 anderstalig. Ze schreef tijdens haar stage haar kookboek. Nu volgt ze de bakkersopleiding van Curio. ‘Bij Curio zijn de mensen vriendelijk, dat is heel belangrijk. Ze  helpen me een goede toekomst te krijgen. Ik heb veel moeilijke dingen meegemaakt, maar ik ben niet gebroken. Ik ben sterk en ik wil vooruit.’

Op weg naar de journalistiek
Perla weet al precies hoe. ‘Ik wil eerst niveau 2 van deze opleiding afmaken en dan een tussenjaar nemen tot ik 21 ben. Dan kan ik het schakelexamen voor Nederlands taalniveau doen en starten aan de hbo-opleiding journalistiek in Tilburg. Van het vertellen van verhalen wil ik mijn werk maken. Zodat ik voor anderen een verschil kan maken.'