Student aan het woord: Khaled (opleiding: bouwkunde en infra)
Khaled heeft een passie voor de wereld onder onze voeten en boven het wateroppervlak. Zijn interesse in de infrastructuur begon toen hij in 2015 vanuit Syrië naar Nederland kwam. "De parken, de straten, de riolen, de hele infrastructuur hier is mooi," zegt Khaled. “Ik wist meteen dat daarin mijn toekomst ligt.” Daarom studeert hij nu bouwkunde en infra. “Je hebt een grote kans op een baan en je verdient een leuk salaris.”
Zijn studie bevalt Khaled heel goed. “Het begin was een beetje moeilijk. Ook omdat je de combinatie van grond-, water-, en wegenbouw én bouwkunde krijgt. En ik heb niet zoveel met bouwkunde. Maar hoe meer basiskennis je hebt, hoe leuker en makkelijker de studie wordt. Tenminste, als je echt hart voor deze sector hebt.”
De afwisseling binnen de infra vindt Khaled fantastisch. “Snelwegen, bruggen, parkeerplaatsen, afwateringen en waterbouw: waar je ook kijkt, zie je infra. En je kunt je verdiepen in het onderdeel dat jij het meest interessant vindt. Of het nu gaat om werken bij een aannemer, gemeente of ingenieursbureau. Je kunt er allemaal terecht en kunt kiezen uit diverse banen. Ik zie mijn toekomst bij een ingenieursbureau als ontwerper en technisch tekenaar op de computer. Dan ontwerp ik bijvoorbeeld het straten- en rioleringsstelsel van een nieuwbouwwijk of een bedrijventerrein.”
Een hoogtepunt van Khaleds studietijd tot nu toe was een schoolproject dat hij uitvoerde in opdracht van de gemeente Oosterhout. “Ik heb het ontwerp gemaakt voor de herinrichting van een straat. Ergens volgend jaar gaat de gemeente van start met de uitvoering van het werk. Ik verheug me er nu al op om straks het resultaat te zien van wat ik samen met de medewerkers van de
gemeente heb bedacht. Bij zo’n ontwerp moet je met veel dingen rekening houden: hoe je het verkeer regelt, hoe bewoners zich bewegen in de straat, voldoende groen en goede afwatering.
Ook de materiaalkeuze van de herinrichting is belangrijk. De materialen moeten lang meegaan en duurzaam zijn.”
Infrastructuur heeft voor ieder wat wils. Khaled: “Sommige studenten in mijn klas kunnen geen drie uur achter de computer zitten. Die bewegen liever. Vaak kiezen ze daarom voor de uitvoering zoals wegwerker. Anderen, net als ik, vinden computerwerk juist leuk. Dan ligt ontwerper meer voor de hand. Weer een ander is graag buiten en vindt een baan als landmeter perfect.”
De opleiding gaat goed met de tijd mee. Het gebruik van duurzame materialen krijgt veel aandacht, ervaart Khaled. “Je wordt echt bewust gemaakt van de voor- en nadelen van materialen. Straten maken met bakstenen is bijvoorbeeld niet duurzaam. Het bakken van die stenen kost veel energie. Dus die moeten we zo min mogelijk gebruiken. Beton is daarvoor een goed alternatief.”
De docenten op zijn opleiding zijn super, zegt Khaled. “Mijn vakdocent bijvoorbeeld, je merkt dat ze ervaring heeft in het echte werk. Het is een kleine opleiding, dus de docenten en studenten kennen elkaar goed. De sfeer is leuk. Je kunt altijd met één van de docenten praten als je wil nadenken over je toekomst of als het even minder met je gaat.”
Je leert veel van de stages. Die doe je vanaf het tweede leerjaar. Khaled begon bij de gemeente Oosterhout en ging vervolgens naar een ingenieursbureau. Nu loopt hij stage bij een aannemer. “Het is tof om kennis te maken met alle smaken van dit vak. Waarschijnlijk kan ik straks met mijn diploma meteen beginnen bij het ingenieursbureau waar ik mijn stage heb gedaan. Ik ben helemaal blij.” Zijn werk wil Khaled combineren met een hbo-studie waar hij het 3D-tekenen leert. “Dat wordt een studie naast mijn werk. Ik wil namelijk én doorstuderen én geld verdienen. En daarvoor heb ik binnen de infra alle kans.”