Apothekersassistent Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25650

In het kort

Als apothekersassistent in een apotheek weet jij alles van medicijnen. Je adviseert patiënten hoe ze medicijnen gebruiken en je maakt de medicijnen zelf klaar. Geef jij graag voorlichting en heb je graag veel contact met mensen? Dan is de opleiding apothekersassistent echt iets voor jou!

Downloads

Alle details


Is de opleiding apothekersassistent iets voor jou?

De apothekersassistente kan de patiënt precies vertellen hoe een medicijn het beste ingenomen kan worden en wat de bijwerkingen hiervan kunnen zijn. Je controleert het recept van de arts of specialist en kijkt of de medicijnen samen kunnen met andere medicijnen en adviseert hierin. Een patiënt kan bij jou aan de balie komen met klachten, jij kan dan zelfzorgmiddelen adviseren of doorverwijzen naar de huisarts.

Het kan zijn dat een medicijn niet op voorraad is en deze dan gemaakt of besteld moet worden, jouw taak om dit te regelen. Je staat in contact met verschillende zorgverleners en zorgt dat de voorraad in de apotheek op orde is.

Kan jij nauwkeurig werken, krijg jij energie van contact met mensen en werk je graag in een apotheek? Dit kan een openbare apotheek, bereidingsapotheek, farmaceutisch groothandel of één ziekenhuisapotheek zijn. Dan is deze opleiding echt iets voor jou. 

Tijdens de opleiding

De opleiding tot apothekersassistent duurt 3 jaar. Je krijgt beroepsgericht les. Dat betekent dat je niet alleen verschillende vakken krijgt die je nodig hebt voor het beroep. Je leert ook hoe je patiënten adviseert en hoe je voorlichting geeft. Hoe leg je bijvoorbeeld moeilijke medicijntermen uit? Je krijgt les in anatomie van het menselijk lichaam en fysiologie zoals de stofwisseling. Maar ook omgangskunde en sociaal communicatieve vaardigheden.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als Apothekersassistent werk je vaak in een apotheek in het ziekenhuis, in een verzorgingstehuis of zelfstandig in een wijk.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Apothekersassistent op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Denk aan een studie Farmakunde of Farmaceutisch consulent. Of kies na je opleiding voor de aanvullende cursussen en trainingen:

  • Preventie-assistent
  • Paropreventie-assistent
  • Dentale anesthesie

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Apothekersassistent kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

  • Bereiden en aseptisch handelen = certificeerbaar
  • Doorstroom HBO Gezondheidszorg
  • Specifieke doelgroepen voor de apothekersassistent

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Apothekersassistent, Roosendaal, BOL
Apothekersassistent, Roosendaal, BBL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.