Retailspecialist Roosendaal, Breda

Leerweg BOL, BBL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25809

In het kort

Er is altijd werk aan de winkel in een winkel. Zoek je afwisseling in een baan en vind je het leuk om mensen te adviseren in hun aankopen? Wat dacht je dan van de opleiding Retailspecialist? Als Retailspecialist weet je alles van de producten die je verkoopt. Dus jij kunt als geen ander jouw klanten inspireren en helpen bij hun beslissing.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Retailspecialist iets voor jou?

Een Retailspecialist weet als geen ander hoe je een product verkoopt. Je weet namelijk álles van de producten. Je geeft advies en voert verkoopgesprekken. Je maakt de producten klaar voor gebruik en denkt na over hoe je de winkel nog aantrekkelijker maakt. Samen met je collega’s ga je voor het beste resultaat. Je beheert de webshop en je houdt je bezig met de promotie van de winkel. Oftewel: hoe zorg je ervoor dat jouw winkel onder de aandacht komt bij de mensen? Je bekijkt de verkoopgegevens en denkt vervolgens na over hoe je de activiteiten op de winkelvloer kunt verbeteren. Je geeft adviezen aan de klant en demonstreert de producten.

Wat voor type ben je?

 • Sociaal  
 • Klantgericht 
 • Commercieel 
 • Gedisciplineerd
 • Planmatig 
 • Collegiaal 
 • Goed in samenwerken 
 • Bezitten van vakkennis 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding tot Retailspecialist word jij nog ondernemender dan je al bent. Je leert hoe je een winkel aantrekkelijk maakt. En hoe je samen met je collega’s het beste resultaat behaalt. Daarnaast houd je je bezig met verkoopgesprekken, de webshop en de promotie van de winkel. Je krijgt ook algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. De opleiding Retailspecialist duurt jaar. Hierbij zijn theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld.  

Stage

Je loopt tijdens je hele opleiding 2 dagen per week stage. Je werkt dan in een bedrijf mee en je leert het vak in de praktijk. Zo doe je werkervaring op. Om een stageplaats te vinden kijk je op: www.stagemarkt.nlHier vind je alle erkende leerbedrijven die op dit moment een stagiaire zoeken. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als Retailspecialist kun je aan de slag in de detail- of groothandel. Denk aan een modewinkel, supermarkt, boekwinkel, juwelier, parfumerie en muziekwinkel.  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 3 op zak? Dan kun je doorstromen naar niveau 4.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Retailspecialist kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Rekenen 3F
 • Inspelen op Innovaties 4
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
 • Mode 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Retailspecialist , Breda, BBL
Retailspecialist , Breda, BOL
Retailspecialist, Roosendaal, BBL
Retailspecialist, Roosendaal, BOL

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.