Retailmedewerker Breda, Roosendaal

Leerweg BBL, BOL
Duur 2, 1 jaar
Niveau 2
Crebo 25808

In het kort

Als retailmedewerker in een winkel ben je het gezicht van het bedrijf. Het contact met de klant staat voorop. Zowel bij verkoopgesprekken als bij het afrekenen. Heb jij een vlotte babbel en vind je het leuk om mensen te adviseren? Dan is de opleiding verkoper helemaal iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding retailmedewerker iets voor jou?

Als verkoper in de detailhandel verkoop je producten zoals kleding, schoenen, boeken of levensmiddelen. Je zorgt ervoor dat de producten er aantrekkelijk uitzien en je houdt de winkel netjes. Ook vul je de schappen of rekken aan met producten. Je helpt klanten en adviseert ze over hun aankoop. Wanneer ze iets kopen, reken je met ze af en soms pak je cadeautjes in. Je controleert de voorraad en neemt producten in ontvangst. Verder zorg je ervoor dat het magazijn op orde is.  

Wat voor type ben je?

Als retailmedewerker is het belangrijk dat je commercieel en servicegericht bent ingesteld. Ook heb je een open en vriendelijke houding. Je steekt de handen uit de mouwen en je hebt discipline. Je komt op tijd, komt je afspraken na en je bent altijd beleefd. Je hebt kennis van de producten die je verkoopt en je bent op de hoogte van de nieuwste trends. Verder is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding retailmedewerker leer je hoe je goederen in ontvangst neem en hoe je ze verwerkt. Je leert verkoopgesprekken voeren. Service en klantvriendelijkheid zijn hierbij heel belangrijk. Je leert ook werken met kassasystemen. 

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.  

De lesvormen bestaan zowel uit theorie als praktijk:  
Instructie: dit zijn de theorielessen over de diverse modules. De docent staat voor de klas en geeft je uitleg (instructie) over een onderwerp. 

Toepassing: in deze uren ga je individueel of in groepjes aan het werk om de aangeboden instructie te verwerken of vaardigheden te trainen.  

Project: in het project komt de theorie en de toepassing samen. Je gaat dan echt aan de slag met een praktijkgerichte opdracht. 

Stage

Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 9 weken. Ieder leerjaar loop je 2 dagen per week stage. Je werkt dan in een bedrijf mee en je leert het vak in de praktijk. Zo doe je werkervaring op. Tijdens je stage werk je aan opdrachten. De theorie achter deze opdrachten komt op school aan bod.  De stage sluit je af met een praktijkexamen.   

Om een stageplaats te vinden kijk je op: www.stagemarkt.nlHier vind je alle erkende leerbedrijven die op dit moment een stagiaire zoeken. 

Studietempo

Met een basisberoepsgericht diploma is het mogelijk, in bepaalde situaties, de opleiding in één jaar af te ronden op de vestiging Breda. Deze mogelijkheid wordt tijdens de intake besproken.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als verkoper kun je aan de slag in een winkel. Bijvoorbeeld een drogist, supermarkt, modezaak of elektronicawinkel.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 retailmedewerker op zak? Dan kun je doorstromen naar  een niveau 3 opleiding, bijvoorbeeld Retailspecialist, Retailmanager of Facilitaire dienstverlening.  

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Deze niveau-2 opleiding kan ook versneld in 1,5 jaar worden afgerond.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding retailmedewerker kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

  • Duurzaamheid in het beroep B
  • Inspelen op Innovaties 2
  • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs
  • Mode 1/2
  • Digitale vaardigheden basis
  • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
  • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Retailmedewerker, Breda, BBL
Retailmedewerker, Breda, BOL
Retailmedewerker, Roosendaal, BBL
Retailmedewerker, Roosendaal, BOL
Retailmedewerker, Roosendaal, BOL 1 jaar

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.