Retailmanager Breda, Roosendaal

Leerweg BBL, BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25807

In het kort

Met de opleiding Retailmanager kun je veel kanten op. Als manager retail beheer je een vestiging van een bedrijf. Je houdt het overzicht en je weet precies wat er op jouw locatie moet gebeuren. Jij bent verantwoordelijk voor het succes van jouw vestiging. Je neemt dus zelf beslissingen. Daarnaast geef je leiding aan het personeel, zorg je ervoor dat er een prettige werksfeer is en dat de klant zich welkom voelt. Zijn er problemen in het filiaal? Dan los jij ze op.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Retailmanager iets voor jou?

Als Retailmanager geef je leiding in een vestiging van een bedrijf. Bijvoorbeeld van een grote winkelketen. Je begeleidt de werkzaamheden, verzorgt de presentatie van de producten en doet soms de verkoop. Je neemt allerlei beslissingen om de omzet te vergroten. Deze beslissingen hebben te maken met bijvoorbeeld voorraden, winkelinrichting en personeel. Je overlegt hierover met de directie van het bedrijf.  

Wat voor type ben je?

Om dit allemaal te kunnen doen moet je gedisciplineerd en ondernemend zijn. Je neemt het initiatief om zaken te verbeteren. Je durft beslissingen te nemen. Daarnaast ben je sociaal en betrokken bij je medewerkers en klanten. Je communiceert makkelijk en kunt goed samenwerken. Verder ben je commercieel. Bovendien weet je hoe je anderen kunt overtuigen en motiveren. Je bent een echte leider. 

Tijdens de opleiding

Kerntaken:
- Je beheert de goederenstroom en voorraad
- Je coördineert verkoopactiviteiten en voert deze ook uit
- Je geeft leiding aan het organisatieonderdeel
- Je voert beleid van de organisatie uit

Daarnaast krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

De lesvormen bestaan zowel uit theorie als praktijk:  
Instructie: dit zijn de theorielessen over de diverse modules. De docent staat voor de klas en geeft je uitleg (instructie) over een onderwerp. 

Toepassing: in deze uren ga je individueel of in groepjes aan het werk om de aangeboden instructie te verwerken of vaardigheden te trainen.  

Project: in het project komt de theorie en de toepassing samen. Je gaat dan echt aan de slag met een praktijkgerichte opdracht. 

Stage

Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 9 weken. Ieder leerjaar loop je 2 dagen per week stage. Je werkt dan in een bedrijf mee en je leert het vak in de praktijk. Zo doe je werkervaring op. Tijdens je stage werk je aan opdrachten. De theorie achter deze opdrachten komt op school aan bod.  De stage sluit je af met een praktijkexamen. Om een stageplaats te vinden kijk je op: www.stagemarkt.nlHier vind je alle erkende leerbedrijven die op dit moment een stagiaire zoeken. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als Retailmanager kun je gaan werken in vestigingen van bijvoorbeeld grootwinkelbedrijven, supermarkten, schoenenwinkels, kledingwinkels, elektronicawinkels of op de afdeling van een warenhuis.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Retailmanager op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

 

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Retailmanager kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Internationaal 2: werken in het buitenland
 • Online Marketing en het toepassen van e-commerce
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Inspelen op Innovaties 4
 • Supermarkt (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Wonen
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Hbo-doorstroom handel
 • Engels B1/B2
 • Mode 3/4

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Retailmanager, Breda, BBL
Retailmanager, Breda, BOL
Retailmanager, Roosendaal, BBL
Retailmanager, Roosendaal, BOL

Februari start

Deze opleiding start ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan als je jouw opleiding gaat kiezen. Er staat dan (start februari) bij.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.