Evi van de Klundert – oud-student | Met een lach en een taart: Evi volgt haar passie
Een eigen pandje, waar mensen haar taarten kunnen bestellen en afhalen: dat is de grote droom van Evi van de Klundert uit Etten-Leur. Ze is al goed op weg: ze runt vanuit huis haar eigen taartbedrijf en staat op het punt een nieuwe stap te zetten: de opleiding Chocolatier aan Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA). 'Ik lever een mooie taart af en mensen zijn blij, dat maakt mij trots.'
Taarten en koekjes bakken: het is de passie van Evi. Ze koos dan ook na de middelbare school voor de opleiding brood en banket bij Curio. ‘Ik had zelf al een koksopleiding gedaan dus ik had best wat ervaring. Daarom vond ik de eerste praktijklessen bij Curio eerlijk gezegd tegenvallen. Koekjes bakken en leren wegen, had ik al onder de knie.' Evi trok aan de bel. 'Toen mocht ik versneld doorstromen. Het eerste en tweede jaar deed ik in één jaar. Die ruimte om voor mij op maat te kijken was heel fijn. Het zorgde ervoor dat ik bij Curio bleef.'
Eerste bestellingen
Al tijdens haar opleiding begon Evi bestellingen aan te nemen. ‘Dripcakes, koeken, taarten, brood, eigenlijk van alles. Eerst voor familie en vrienden, later kwamen er steeds meer mensen bij via mijn Facebookpagina ‘Evi’s toetjes en taarten’. Soms moet ik nu zelfs nee zeggen. Dat vind ik heel jammer, maar anders gaat het ten koste van de andere bestellingen. Ik wil kwaliteit bieden.'
Trots en uitdagingen
De reacties op haar werk maken haar enthousiast. 'Ik krijg vaak terug dat mensen er heel blij mee zijn. Dat geeft voldoening. Het is hard werken, meestal ’s avonds en in het weekend, maar ik vind het heerlijk om te doen.' Tegenslagen zijn er ook. Zo deed Evi mee aan verschillende vakwedstrijden.
'Dan is het jammer als je niet eerste wordt. En ik vond het ook jammer dat ik via school weinig hoorde over bijvoorbeeld de landelijke Skills-wedstrijden. Dat hoorde ik pas via mijn stage. Een tip is om dat beter te promoten zodat meer studenten mee kunnen doen.'
Inspiratie en toekomst
Evi wil zich blijven verbeteren. Komend schooljaar start ze daarom bij PIVA in Antwerpen, aan de chocolaterieopleiding. 'In België is de patisseriecultuur veel groter. Mensen betalen daar zonder moeite vijf euro voor een gebakje, terwijl dat hier vaak alleen voor een verjaardag wordt gedaan. De docenten zijn inspirerend: ze doen mee aan grote wedstrijden en werken daarnaast ook als patissier.'
Droom van een eigen zaak
De grote droom van Evi is een eigen zaak. 'Een eigen pandje, waar mensen mijn taarten kunnen bestellen en afhalen. Eerst wil ik me ontwikkelen, leren van anderen en mezelf blijven uitdagen. Binnen nu en vijf jaar zie ik mezelf nog niet een eigen zaak runnen, maar uiteindelijk wel. En dan liefst met kunstwerken van taarten die net zo mooi zijn als ze smaken.'
Tip voor docenten
Terugkijkend op Curio, denkt Evi aan een docent die veel indruk maakte: meneer Waijers. 'Ondertussen werkt hij niet meer als docent bij Curio, maar hij dacht met me mee en had enorm veel kennis. Hij maakte echt het verschil voor mij. Voor mij is een goede docent iemand die kennis heeft, actief in het vak staat en geduld toont. Iemand die naar de persoon kijkt en maatwerk biedt. Doordat er naar me werd geluisterd, kreeg ik de kans om mezelf te ontwikkelen. Dat gun ik iedere student.'
