Practoraat agrofood en biobased

Ontwikkelen van duurzame én lekkere friet, verbouwen van exotisch fruit uit eigen regio, telen in een ledkar, onderzoek doen naar plantaardige eiwitten en innovatieve foodconcepten of duurzame verpakkingen? In het practoraat agrofood en biobased is alles mogelijk. Wij halen vraagstukken op uit het bedrijfsleven en samen met studenten en docenten van diverse opleidingen werken we met bedrijven aan deze onderzoeken. Met de resultaten van zo’n onderzoek creëren we impact voor de branche én het bedrijfsleven. Benieuwd? Bekijk dan de projecten hieronder of lees meer in de brochure van het practoraat

Gettyimages 546163306

Projecten

Plantbased Seafood

Hoe maak je consumenten klaar voor een toekomst met plantbased seafood? En hoe neem je studenten mee in die ontwikkeling van duurzame en gezonde visvervangers? Die twee vragen van zowel start-up Monkeys By The Sea en Practoraat Agrofood & Biobased van Curio komen bij elkaar in een nieuwe samenwerking van beide partijen.

Telen met de ledkar

Op verschillende Curio-locaties zijn er speciale ledkarren in gebruik genomen, waarin studenten experimenteren met de teelt van kiemgroenten, babyleaves en diverse slasoorten waaronder veldsla en rucola. Lees in het e-book hoe dit meerlaags kweken van gewassen in een gecontroleerde omgeving werkt en wat hiervan de voordelen zijn.

Voedingsvezels

In de voedingsindustrie blijft als restproduct aan het einde van de voedselproductieketen vaak vezelrijk afval over. Wat is dit ongebruikte vezelrijke restproduct en wat kun je ermee doen? Dat onderzochten eerstejaars studenten van de opleiding Food & Future voor opdrachtgever Millvision, producent van natuurvezel gebaseerde grondstoffen en materialen.Voederwinning met Sorghum

De teelt van Sorghum voor de voederwinning is voor de meeste veehouders nog nieuw. Wat heeft dit onbekende gewas te bieden als voedergewas als alternatief voor mais? Met die onderzoeksvraag van Maatschap van Walter de Milliano en de Buffelgaard zijn Curio-studenten veehouderij aan de slag gegaan. Vanuit verschillende disciplines bekeken zij de meerwaarde van Sorghum voor de veehouderij.

Weefselkweeklab

Samen met het bedrijf VARTA (Valorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw) en andere partners hebben we een weefselkweeklab opgebouwd. Hier zijn de eerste twee studenten begonnen met onderzoek naar het optimaliseren van het vermeerderen van laurieren. Dit wordt in een speciale, steriele ruimte gedaan, een zogeheten Flowkast. Het uiteindelijke doel is om laurieren een jaarrond te kunnen vermeerderen via weefselkweek. Doordat de laurier aan warme temperaturen gewend is, kan dat nu maar één keer per jaar in Nederland. Weefselkweek zou vele kwekers dé oplossing kunnen bieden!Teelt sla op water

Het telen van sla op water is niet nieuw. Het bedrijf De Kruidenaer heeft al meerdere keren sla op water geteeld. Helaas is het tot nu toe niet gelukt om deze teelt meerdere keren te herhalen. Samen met Curio studenten van diverse opleidingen en niveaus (vmbo & mbo) gaan zij onderzoek doen naar de mogelijkheden van deze manier van telen met sla. Maar wat is er zo belangrijk aan telen op water? En waardoor is het de vorige keer niet gelukt? Dat lees je allemaal in het e-book!

Regionaal exotisch fruit

Hoe mooi zou het zijn als je in de buurtsuper de regionale exotische vruchten uit Nederland ziet liggen? Dat dachten wij van het Practoraat ook! Studenten zijn, na een oriëntatie met het wereldbedrijf Zespri, gestart met het onderzoek naar de mogelijkheid van het telen van kiwi’s, mango’s, olijven en passievruchten in Nederland. Is het wel zo duurzaam om exotisch fruit van meer dan 10.000 kilometer ver met de boot hierheen te laten komen? Of kunnen we door het steeds warmer wordende klimaat ook exotisch fruit in Nederland telen? Voor je het weet haal jij voortaan regionale kiwi’s of mango’s!

Moswanden als muurdecoratie

Als je interieur onderhoudsvrij wilt vergroenen, maar wel een natuurlijk product wilt gebruiken, dan is een moswand wellicht de juiste oplossing. Mos heeft naast een sfeer verhogende werking, ook een fantastisch geluidsabsorberende functie. Mos is milieuvriendelijk en natuurlijk, maar heeft geen Uv-licht of water nodig. Daarnaast is het een risicoloze groene wand: moswanden kunnen namelijk geen last krijgen van plantenziektes en insecten. Studenten zijn in het Practoraat Agrofood & Biobased gestart met het onderzoek en ontwerpen van verschillende moswanden voor Delta Agrifood Business. Samen met een expert kijken ze naar de juiste keuze en verwerking van materialen, het liefst uit de regio. Met de moswanden creëer je zo een sfeervol, duurzaam en onderhoudsvrij interieur. De toekomst voor de interieurarchitect!

Gezonde, duurzame en
lekkere friet

Ik hoor je denken: "Duurzame, gezonde én lekkere friet? Dat is toch niet mogelijk?". Toch wel! ZVL Friet uit Zeeuws-vlaanderen kwam bij het Practoraat met de vraag om samen op zoek te gaan naar de lekkerste/duurzaamste friet. Een geheel nieuw duurzaam concept, ook wel 'van grond tot mond'. Aardappelras selectie, bakproeven, smaaktesten, verpakkingsontwerp, marketing, et cetera. Een perfect project waar veel studenten en docenten van verschillende opleidingen aan meewerken!

Het Kunststoffen Applicatie & Training Centrum (KATC)

Ben je ondernemer en wil je een duurzaam alternatief voor je plastic verpakking of kunststof producten? Of ben je student en wil je meewerken om deze duurzame producten te ontwikkelen?

Het Kunststoffen Applicatie & Training Centrum (KATC) is een open innovatiecentrum, waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten voor de ontwikkeling van nieuwe (groene) en circulaire kunststoffen. Daarnaast is het KATC een opleidings- en trainingslocatie voor studenten én voor medewerkers uit de kunststofindustrie. Tevens kunnen ondernemers en start-ups die aan de slag willen met materiaal en/of productontwikkeling, maar zelf niet beschikken over de benodigde faciliteiten, daarvoor bij het KATC terecht.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met 088- 2098700 of mail via onderstaande link.