You are here:

Student aan het woord: Isabella

Topsport combineren met studeren is lastig. Maar op het Johan Cruyff College kun je je studie flexibel om je trainingen en wedstrijden heen organiseren. Kunstschaatsster Isabella doet dit nu twee jaar en het bevalt haar prima. “Op maandagen train ik altijd in België en ben ik niet op school. Rondom wedstrijden ben ik er soms dagen niet. Ik heb een studiecoach met wie ik mijn lessen, keuzedelen, praktijkopdrachten en stages zo plan dat ik me kan focussen op kunstschaatsen. Ik ga in etappes naar school en doe opdrachten via itslearning.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Isabella Smit04
“Elke student heeft zijn eigen trainings- en wedstrijdschema. Dus om allemaal tegelijk in een ruimte aan een project te werken, is niet altijd even makkelijk te plannen, maar gelukkig is er Teams.”

Isabella behoort tot de top kunstschaatssters in Nederland. Ze heeft podiumplekken gehaald bij het Nederlands kampioenschap en ook in het buitenland behaalt ze successen. “Kunstschaatsen doe ik sinds mijn zesde. Ik vond het leuk en mocht al snel naar een hogere groep. Op de havo had ik 0,2 te weinig om te slagen. Echt zuur, maar ik wist al van het bestaan van het Johan Cruyff College. Hier kan ik mijn sport blijven beoefenen én een diploma halen. Met kunstschaatsen alleen kan ik mijn brood niet verdienen. Dus dat diploma is belangrijk, ook al weet ik nu nog niet precies wat ik wil.”

Isabella volgt de opleiding trainer-coach/ instructeur. “Sommige studenten kiezen sport en business, dat gaat meer over de economische en ondernemende kant. Een keuzedeel dat je dan kan kiezen, is bijvoorbeeld  ondernemerschap. Zo zijn er voor allebei de opleidingen veel interessante keuzedelen.” Net als alle mbo-studenten moet ook Isabella examens doen in Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Keuzedelen zoals anatomie en fitnesstrainer A zijn verplicht, je moet namelijk bepaalde studie-uren maken. 

“Studeren vind ik op zich niet lastig. Op mijn middelbare school moesten we al best zelfstandig werken. Maar je mist wel structuur. Op het Johan Cruyff College heb je geen klassen of lessen, alleen een studiecoach. Je neemt plaats in een lokaal waarin ook eerste- en vierdejaars zitten en werkt hier zelfstandig. De andere studenten beoefenen allemaal een andere topsport, daar leer ik ook weer veel van.”

Stage lopen hoort er gewoon bij op het Johan Cruyff College. “Ik heb mijn eerste stage gedaan bij een fysiotherapeut. Daar heb ik mensen begeleid in de oefenzaal. Nu loop ik stage op de ijsbaan in Tilburg. Dat vind ik natuurlijk fantastisch.” Lastig te plannen zijn volgens Isabella de projecten die je (soms) met twee anderen moet doen. “Elke student heeft zijn eigen trainings- en wedstrijdschema. Dus om allemaal tegelijk in een ruimte aan een project te werken, is niet altijd even makkelijk te plannen, maar gelukkig is er Teams.”

Lees ook