You are here:

Voedsel krijgt tweede kans dankzij de Curio 'Fridge'

Wethouder Arjen van Drunen en klimaatburgemeester Elisah Pals openden vandaag de eerste Bredase deelkoelkast. Iedereen kan voortaan voedsel dat over is in de kleurrijke koelkast aan de Markendaalseweg 35 in Breda leggen. Ook mag je gratis voedsel eruit halen. Het idee komt van de mbo-studenten van de Curio hotelschool. Zij merkten dat het altijd een puzzel voor de horeca is om te bepalen hoeveel versproducten je moet inkopen. Alles wat over is hoeft niet te worden weggegooid, maar krijgt nu een goede bestemming. In het buitenland is ‘The fridge’ een groot succes.

Curio04

v.l.n.r. : Marieke Dijkman (Curio), Gijs Radix (Curio), Elisah Pals (klimaatburgemeester), Arjen van Drunen (gemeente Breda) en Rob Neutelings (Curio)

Feestelijke opening

Maandag 1 november nam wethouder Arjen van Drunen samen met klimaatburgemeester Elisah Pals de eerste fridge in gebruik. Deze is op weekdagen dagelijks te vinden bij de Curio hotelschool aan de Markendaalseweg 35 in Breda. Maar ook komend weekend, tijdens de open dagen van 5 en voor alleen de Bredase hotelschool ook 7 november.

Kleurrijk ontwerp van Sint Joost studenten

De bedenkers van het vrolijke ontwerp van de Fridge zijn 4e jaars studenten van de Studio Zeef. Dit is een creatief studentenbedrijf binnen de kunstacademie Sint Joost van Avans. Curio studenten zorgen dagelijks dat de inhoud geordend blijft en de koelkast wordt schoongemaakt. Zij hebben het hele plan samen met hun docent bedacht. Ze zijn razend enthousiast. Docent Gijs Radix legt uit: “Het idee van de fridge is ontstaan om aandacht en reuring te creëren in aanloop naar onze open dagen van 5 en 7 november. Aangezien we ons op school actief bezig houden met het terugbrengen van verspilling is dit plan geboren en op enthousiaste wijze uitgevoerd. Van idee naar koelkast en van ontwerp naar actie….. Een echte co-creatie waaraan ik met mijn collega Marieke Dijkman en de Curio- en Avansstudenten met veel enthousiasme heb gewerkt”.  

Ondernemers gezocht

Curio-studenten gaan lokale ondernemers benaderen of zij food producten hebben die zij normaliter misschien weggooien. En of zij deze nu dan in de fridge willen leggen. Bewoners van Breda die er wel nog mee willen koken of het willen eten kunnen het dan gratis pakken en gebruiken.

Als de koelkast een succes blijkt en er voldoende behoefte is, blijft de koelkast staan. Ook wordt het idee al onderzocht in samenwerking met studenten van Avans Hogeschool om meerdere koelkasten te plaatsen door Breda. De kersverse Bredase wethouder leren en gezondheid, Arjen van Drunen, is enthousiast: “Gezonde voeding is van belang voor iedereen. Dat wordt dankzij dit initiatief voor meer mensen mogelijk. Daarnaast brengt eten mensen ook samen. Dit studenteninitiatief doet dat op een hele bijzonder manier, namelijk met deze buitenkoelkast. Het is mooi om te zien dat studenten dit voor medebewoners in de stad willen organiseren. Dit laat nog maar eens zien dat we het in Breda samen doen. Of het nu studenten, bewoners of bedrijven zijn.”

Arjen van Drunen had de eer om samen met Elisah Pals, klimaatburgemeester van Breda, en Curio bestuursvoorzitter Rob Neutelings de eerste fridge in gebruik te nemen. Rob Neutelings vult aan: “Het stimuleren van duurzaamheid en voorkomen van verspilling past uitstekend in modern beroepsonderwijs, waar ook burgerschap een belangrijke rol speelt.”

Curio05

Lees ook