You are here:

Docent aan het woord: Rik Jochems

Studeer je aan de opleiding sport en bewegen dan sport je natuurlijk veel. Maar niet de hele dag. Dat vertelt docent Rik Jochems. Hij geeft er het vak les- en leidinggeven, het keuzedeel voetbal en is mentor van de examenklas voeding en leefstijl. De docenten van de opleiding sport en bewegen zijn allemaal ergens in gespecialiseerd. Bijvoorbeeld in bewegingsagogie of buurtsportcoach.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Rik Jochems01a
“Bij de beweegvakken wil iedereen meedoen. Het voordeel van deze opleiding is dat je de theorie (bijvoorbeeld anatomie) meteen aan de praktijk kunt koppelen. "

Rik is altijd al bezig geweest met leefstijl en gedragsverandering. En in zijn vrije tijd is hij voetbaltrainer. Het leuke aan lesgeven op deze opleiding vindt Rik dat de studenten heel gemotiveerd zijn; ze kiezen hier bewust voor. “Bij de beweegvakken wil iedereen meedoen. Het voordeel van deze opleiding is dat je de theorie (bijvoorbeeld anatomie) meteen aan de praktijk kunt koppelen. Dan blijft het beter hangen bij de studenten. Ze lopen twee of drie dagen per week stage. Ook die ervaringen probeer ik direct in de lessen op school mee te nemen.”

Op school hebben de studenten een mooie accommodatie om allerlei sporten te doen. Rik: “We hebben een fitnessruimte, een topsporthal met een indoor atletiekbaan, een krachthonk, een klimwand en een judozaal. Op vijf minuten lopen van school krijgen ze zwemlessen en voetbaltrainingen.”

De studenten sporten zelf, maar zetten zich ook in voor allerlei doelgroepen. “Fit en vitaal is een initiatief waarbij ouderen in de wijk op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend gratis mogen bewegen in de fitnesszaal. Studenten met het keuzedeel bewegingsagogie begeleiden één keer per week mensen met een beperking. Ook geven studenten gym- en zwemles aan twee basisscholen. De eerstejaars geven voetbaltraining. Dat zijn vaste praktijkmomenten. Maar er zijn ook van die buitenkansjes waarbij onze studenten worden ingezet. Zoals bij het NK Atletiek in Breda afgelopen zomer,” aldus Rik. Kom je met een diploma van deze opleiding, dan ben je breed inzetbaar. “En je kunt les- en leidinggeven en bijvoorbeeld sportevents coördineren. Natuurlijk kun je ook doorstuderen, bijvoorbeeld voor bewegingsagoog.” Wat de belangrijkste eigenschap is van een student sport en bewegen? “Dat je het leuk vindt om elkaar les te geven en een ander te laten sporten.”

Lees ook