Doktersassistent Roosendaal

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25695

In het kort

Als doktersassistent ben jij vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten en zorgmedewerkers. De hulpvraag van een patiënt neem jij in behandeling. Jij schat in wanneer een patiënt hulp moet krijgen en geeft zelfzorgadvies. Ook voer je zelfstandig medisch technische handelingen uit zoals het geven van injecties, verzorgen van wonden, verwijderen van hechtingen en het maken van een hartfilmpje. Natuurlijk heeft de dokter jou ook nodig om te assisteren bij een medische ingreep. Geen dag is hetzelfde in dit beroep.

 

Downloads

Alle details


Is de opleiding doktersassistent iets voor jou?

Als doktersassistent kun jij je inleven in de gevoelens van anderen. Als een patiënt bang, emotioneel, of misschien wel boos is weet jij hem of haar gerust te stellen. Jouw flexibele houding zorgt ervoor dat jij snel kunt schakelen als plotseling de spoedlijn gaat of er een gewonde patiënt binnenloopt. Als doktersassistent zorg jij ervoor dat de dokter zijn spreekuur kan draaien. Zo beheer jij de agenda, verwerk je de administratie, adviseert patiënten, handelt niet-gecompliceerde zorgvragen zelfstandig af, voert medisch technische handelingen uit en assisteert de arts bij ingrepen.

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding doktersassistent leer jij:

 • Hoe je de dokter assisteert tijdens medische ingrepen
 • Welke materialen jij klaar moet leggen bij een ingreep
 • Het zelfstandig uitvoeren van medisch technische handelingen
 • Hoe je hygiënisch werkt
 • Hoe je lastige vragen kunt beantwoorden
 • Hoe je om kunt gaan met weerstand
 • Hoe je in kunt schatten wanneer een patiënt hulp nodig heeft
 • Welke (zelf)zorgadviezen je kunt geven
 • Het maken van bijvoorbeeld verwijsbrieven en recepten
 • Het registeren van patiëntengegevens in een medisch dossier

 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt aan de slag in een dokterspraktijk. Er is op dit moment veel vraag naar doktersassistenten.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Doktersassistent op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld:  

 • Verpleegkunde 
 • Fysiotherapie 
 • Logopedie 
 • Voeding en diëtetiek 
 • Management in de zorg en maatschappelijke dienstverlening 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Doktersassistent kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Doorstroom HBO Gezondheidszorg
 • Geneesmiddelenkennis
 • Specifieke doelgroepen DA

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Doktersassistent, Roosendaal, BBL
Doktersassistent, Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.