Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25694

In het kort

Vind jij het leuk om mensen mooi te maken? Vooral door ze een fijne voetbehandeling te geven? En gezellig te kletsen terwijl je werkt? Dan is de opleiding pedicure echt iets voor jou. Als pedicure verzorg je behandelingen aan de voeten. Je verwent klanten en weet precies wat ze willen. Zachte voeten en mooie nagels. Jij zorgt ervoor.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding pedicure iets voor jou?

Als pedicure werk je graag met mensen. Met de voeten van mensen, om precies te zijn. Gelukkig vind je dat juist leuk. Je vindt het heerlijk om de voeten van de klant te verwennen. Je werkt goed alleen en maakt gemakkelijk je eigen keuzes. Je weet precies wat de klant wilt en zorgt ervoor dat de klant écht even kan ontspannen. Je houdt de informatie van de klant geheim. Daar kan de klant op rekenen en je team trouwens ook. Wanneer je werkt in een team is het belangrijk dat je goed samenwerkt.  

Klinkt dit als jouw droombaan? Ben jij netjes en precies? Werk je graag volgens de regels? En weet je precies wat een goede behandeling is? Zorg jij ervoor dat al jouw werk van goede kwaliteit is? Voor de klant en voor het bedrijf? Dan is de opleiding pedicure iets voor jou.   

Tijdens de opleiding

Dit leer je tijdens de opleiding:  

 • alles over voetverzorging 
 • eelt weghalen 
 • ingegroeide teennagels behandelen 
 • nagels lakken 
 • voetmassage geven 
 • advies geven over voetverzorging en goede schoenen 
 • voetverzorgende producten verkopen 
 • hygiënisch werken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

 

Stage 

De mbo-opleiding pedicure duurt 2 jaar. Tijdens de opleiding loop je stage. In het eerste leerjaar loop je 1 dag in de week stage. In het tweede leerjaar loop je 2 dagen per week stage.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding pedicure werk je in: 

 • Je eigen bedrijf 
 • Schoonheidssalons 
 • Wellnesscentra 
 • Sauna’s 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding pedicure? Dan kun je verder studeren op niveau 4 aan de opleiding allround schoonheidsspecialist.  

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Docent Marleen

Docent Marleen Boerhof snapt heel goed waarom studenten voor de opleiding uiterlijke verzorging kiezen. “Je maakt mensen mooier, gunt ze dat fijne moment voor zichzelf.” Als schoonheidsspecialist ben je gericht bezig met de huid, maar je kijkt ook verder naar wat nog mooier kan, bijvoorbeeld de wenkbrauwen of wimpers. Mensen komen vaak naar de schoonheidssalon om hun huid in conditie te houden, goed in balans. “Het gaat dan om alle huidtypes. Met een goede behandeling kun je het verouderingsproces vertragen, we zorgen ervoor dat mensen mooi oud worden. Elk huidtype is heel wisselend en verandert met de leeftijd. Tijdens de opleiding leren studenten hoe ze dit behandelen.”

Marleen heeft binding met haar studenten. “Als docent ben ik een mensenmens. Ik vind het leuk om het vak over te brengen, ik ben geprikkeld om studenten nieuwe dingen aan te leren. Ik heb dezelfde weg afgelegd. Daarom begrijp ik ze goed. Jongens zijn natuurlijk ook enorm welkom op de opleiding. Het is een vak waar iedereen blij van kan worden.”

Studenten willen vaak een salon beginnen. Maar de dromen ontwikkelen zich nog verder tijdens de studie, is de ervaring van Marleen. “Ook doorstuderen kan, bijvoorbeeld voor meer diepgang over huidtherapie.” Op school geven studenten behandelingen op een ‘echte’ werkplek. “Er is een salon waar we klanten ontvangen  en behandelen. Onder begeleiding van een docent voeren de studenten de behandelingen uit.” Elk jaar bestaat uit vier periodes. Aan het einde van elke periode doet de student examen op een model. “Vooraf weten de studenten én de modellen wat er gaat gebeuren, bijvoorbeeld een lichaamsdeel harsen, masseren of een cosmetische hand- of voetbehandeling. Het is dus handig als je als student een groot netwerk hebt van mensen die model willen zijn. Een oproep via social media helpt trouwens ook vaak.”

Met zo’n 120 studenten is de opleiding uiterlijke verzorging populair. Er is veel ruimte voor praktijk. “In het eerste jaar mogen de studenten stage lopen bij een ICI PARIS XL of Kruidvat, maar het liefst kiezen ze een stage bij een schoonheidssalon waardoor ze al veel meer over het vak leren. De tweedejaars moeten hun stage doen in een schoonheidssalon of wellnesscentrum.”

Wat moeten studenten volgens Marleen ‘meenemen’ om een succes van deze studie te maken? “Ik ben altijd heel direct in mijn vragen aan iemand die deze studie overweegt: is dit wat voor je? Je moet aan mensen zitten en je krijgt best veel theorie over de anatomie en huidtypes. Ook vraagt dit vak een aardig aantal competenties. Je moet sociaal zijn, zorgzaam, perfectionistisch met oog voor detail, klantvriendelijk, niet vies zijn van mensen, representatief en geïnteresseerd in je klanten. Dat is een best lange lijst. Maar als je er echt voor wil gaan, ga je voor een mooie toekomst.” 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten 

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding pedicure kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Pedicurebehandelingen uitvoeren

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht: 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Pedicure, Breda, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.