Een toffe stage vergroot jouw kans op een droombaan. Misschien is dit wel het leukste gedeelte van de studie. Je ervaart hoe het echte werk is. En of het beroep bij je past. Ook leer je hoe je je gedraagt in een bedrijf. Om een mbo-diploma te behalen, moet je de stage met een voldoende afsluiten.

Bbl- of bol-opleiding
Bij een bbl-opleiding werk je vooral. Gemiddeld ga je 1 dag per week naar school. Je werkt minimaal 20 uur per week in een bedrijf. Hoeveel dit precies is, verschilt per opleiding. Bij een bol-opleiding loop je soms stage in een bedrijf, maar je volgt vooral lessen. Ook hier verschilt het aantal uur stage per opleiding.

De leukste stageplaatsen van het mbo

Een stageplaats kies je zelf. Wij controleren wel of het bedrijf voldoet aan onze eisen. Zo voorkomen we dat je straks alleen maar koffie haalt en niets leert. Dat zou zonde zijn.

Binnen het bedrijf krijg jij een begeleider. Aan hem of haar mag je alle vragen stellen. Ook vanuit school is er een begeleider. Deze komt af en toe langs om te kijken hoe het met je gaat.

Net als een echte baan

Een stage is net als een echte baan. Dat betekent dat jij gewoon solliciteert op jouw ideale stage. Bedenk vooraf dus goed waarom jij de beste kandidaat bent. Als het bedrijf voor jou kiest, teken je een praktijkovereenkomst. Dat is een contract waarin staat wat we van je verwachten. En wat jij van het bedrijf mag verwachten natuurlijk. 

Kun je geen leuke stage vinden? Misschien is een van de studentenbedrijven dan wel wat voor jou. 

Een stage bij Curio

Wil je stage lopen bij Curio? Dat kan! Het stagebureau is een door en voor Curio studenten gerunde erkende organisatie. Het stagebureau biedt studenten van Curio de mogelijkheid om stage te lopen binnen de organisatie van Curio. De begeleiding wordt gedaan door ervaren praktijkopleiders.

Een stage in het buitenland

Wil jij net zoals Columbus graag Amerika ontdekken? Of lijkt het je tof om Spaans te leren? Misschien is een stage in het buitenland dan wel wat voor jou. Op de site van Curio worldwise lees je wat andere studenten van hun stage in het buitenland vonden. En vind je het antwoord op veel vragen. 

Curio helpt je graag een keuze te maken. Voor meer informatie over de stages van jouw mbo-opleiding kun je terecht bij jouw BPV-begeleider.

Meer informatie

Curio heeft voor alle studenten een collectief verzekeringspakket. Deze bestaat uit o.a. een collectieve ongevallen- en een aansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een collectieve ongevallenverzekering?
Een collectieve ongevallenverzekering dekt eventuele kosten na een ongeluk of schade tijdens de schooluren en stage in binnen- en buitenland. De collectieve ongevallenverzekering via Curio betaalt alleen als een andere verzekering de schade niet vergoedt. De schade mag je dus ook melden bij je eigen verzekering.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?
Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt zaakschade, bijvoorbeeld je hebt niet expres iets kapot gemaakt aan het bezit van anderen. Zoals een fotocamera die uit je handen glipt tijdens het uitvoeren van een praktijkopdracht. Of als tijdens je stage je een aquarium laat vallen. Als je letsel oploopt door iets waar Curio de schuld van is, geldt ook deze verzekering. Bijvoorbeeld je glijdt uit over een natte vloer en daardoor ben je gewond.

Wanneer ben je via Curio verzekerd?
Je bent verzekerd tijdens de schooluren. Dat is de tijd die je op school bent en tijdens je reis van en naar school. Ook tijdens activiteiten die school buiten de schoollocatie organiseert ben je verzekerd. Denk aan excursies, sportevenementen en schoolreizen die georganiseerd zijn door Curio.

Waar ben je via Curio verzekerd?
- Het schoolgebouw.
- De terreinen rondom het schoolgebouw.
- Op locaties waar activiteiten door of namen Curio worden georganiseerd.
- Op de route naar en van school en activiteiten georganiseerd door Curio.

Welke schade valt niet onder de verzekering van Curio?
- Als je met expres schade veroorzaakt.
- Als je schade veroorzaakt terwijl je een motorvoertuig gebruikt (dit geldt voor auto’s, brommers, landbouwvoertuigen en heftrucks). 
- Schade die ontstaat bij activiteiten die je zelf doet tijdens een schoolreis of stage, maar die niet in het programma van de schoolreis of stage vallen.

Wie vergoedt de kosten als je schade lijdt of maakt tijdens je stage (bpv)?
Het bedrijf waar je stage loopt is verantwoordelijk voor de kosten die jij als stagiair veroorzaakt. Denk hierbij aan schade of als jezelf gewond raakt. Dit staat zo in de wet. Het stagebedrijf moet dus deze schade uitkeren. Dit staat ook en de praktijkovereenkomst omschreven.

Daarnaast moet een stagebedrijf er rekening mee houden dat een stagiair die schade maakt volgend de wet niet aansprakelijk is. Het stagebedrijf moet er namelijk altijd op toe zien dat de werkzaamheden goed worden uitgelegd en gecontroleerd. Het stagebedrijf kan de stagiair dus niet verplichten de kosten voor de gemaakte schade te betalen. De aansprakelijkheidsverzekering van Curio vergoedt deze kosten dan ook niet.

De verzekering van Curio is aanvullend op jouw eigen zorgverzekering. Medische kosten worden door de eigen zorgverzekering vergoed. Indien bepaalde kosten hier buiten vallen, geldt in geval van een ongeluk de collectieve ongevallenverzekering van Curio.

Wil je een schade of ongeval melden bij Curio?
Meld je schade of ongeval direct bij je stagebegeleider. Deze meldt de schade intern in Topdesk. Doe dit zo snel mogelijk na de gebeurtenis. Voeg hier zo veel als mogelijk bewijs (offerte, factuur, foto’s, getekende praktijkovereenkomst, etc.) toe. De facilitaire afdeling van Curio handelt de melding in overleg met de verzekering verder af. De communicatie verloopt altijd met de stagebegeleider.

Wat moet je doen als je stagebedrijf schade oploopt of veroorzaakt tijdens je stage (bpv)?
Het leerbedrijf (vaak de praktijkopleider van het bedrijf) neemt contact op met de stagebegeleider van jouw opleiding.
De stagebegeleider wijst de praktijkopleider van het leerbedrijf op de eigen aansprakelijkheid van het leerbedrijf. De stagebegeleider adviseert het leerbedrijf de eigen verzekering in te schakelen.
Bij letsel geldt de collectieve ongevallenverzekering van Curio.

Gelden voor een stage in het buitenland dezelfde regels?
Voor een stage in het buitenland gelden betreft de verzekering van Curio dezelfde regels. In West-Europa komt de wetgeving vaak overeen met die van Nederland, maar in andere landen kan dit nogal eens anders zijn. Houd hier rekening mee. Een getekende praktijkovereenkomst is daarom erg belangrijk.

Wil je meer weten?
Neem dan contact op met Anissa Allouchi of Erik Groels van Curio huisvesting en facilitaire zaken. Zij zijn bereikbaar via Topdesk of het e-mailadres verzekering@curio.nl.

Als bbl-student ben je meestal in dienst van een organisatie en ontvang je salaris volgens de cao van de branche. Bol-studenten krijgen soms een vergoeding, maar dit is niet verplicht. Een leerbedrijf kan ook een onkosten- of reiskostenvergoeding betalen tijdens de bpv-periode. In sommige branches zijn stagevergoedingen in de cao geregeld. Deze vergoedingen kunnen gevolgen hebben voor de kinderbijslag of studiefinanciering .

Ja. Je moet zelf een plek vinden bij een erkend leerbedrijf. Vacatures vind je op de website www.stagemarkt.nl.

Vragen kun je stellen aan de bpv-begeleider van je opleiding.

In de praktijkovereenkomst (pok) worden de afspraken over de stage (bpv) tussen student, college en leerbedrijf vastgelegd. Het gaat hierbij om afspraken over de begeleiding, beoordeling, verzekering, etc. Het is belangrijk dat de pok, getekend door alle partijen (bij minderjarige studenten ook door een ouder/verzorger) bij je school binnen is vóórdat de stageperiode begint. De procedure met betrekking tot praktijkovereenkomsten is wettelijk verplicht. De praktijkovereenkomsten zijn dan ook voor alle partijen van belang.

Naast de afspraken in de praktijkovereenkomst, dient de student zich te houden aan de regels en voorschriften van de bpv-plaats. Dat geldt bijvoorbeeld voor geheimhouding, maar ook voor eisen rondom kleding e.d.

Bij ziekte meldt de student dit aan het bpv-adres volgens de daarvoor geldende procedure. Tevens meldt de bol-student zich ziek op school. Wanneer je uren gemist hebt, kijk je samen met je bpv-plaats en begeleider vanuit school hoe hiermee om te gaan.

Ga je stage lopen? Binnen Curio bestaat de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen. Stage lopen in het buitenland geeft je veel voordelen. Enkele hiervan zetten wij hieronder voor je op een rijtje:

  • Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert ermee op eigen benen te staan en groeit in zelfstandigheid.
  • Het staat heel goed op je cv.
  • Het verbetert je talenkennis.
  • Je krijgt meer begrip voor cultuurverschillen als je een tijdlang in het buitenland gewoond en gewerkt hebt.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de website curioworldwise.nl en lees de verhalen van andere studenten van Curio met een buitenlandervaring.

Ben je daarna enthousiast geworden? Praat erover met je mentor of de coördinator internationalisering van je school. Zij kunnen je verder helpen.

Vragen kun je stellen aan de bpv-begeleider van je opleiding of een medewerker internationalisering (worldwise@curio.nl). 

Ga naar www.stagemarkt.nl. Daar staan alle erkende bedrijven waar jij stage mag lopen. Of waar je kunt werken tijdens jouw bbl-opleiding.