Middenkaderfunctionaris landmeetkunde Breda

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25872

In het kort

Hoeveel ruimte is er voor de bouw van een weg of gebouw? Dat is de vraag waar een middenkaderfunctionaris landmeetkunde zich mee bezighoudt. Met speciale apparatuur kun je dit opmeten. Tijdens de mbo-opleiding middenkaderfunctionaris landmeetkunde leer je hoe je dit doet. Ben jij heel nauwkeurig, houd je van afwisseling en heb je iets met kaarten? Dan is deze opleiding misschien wel iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding middenkaderfunctionaris landmeetkunde iets voor jou?

Hoeveel ruimte is er voor de bouw van een weg of gebouw? Dat is de vraag waar een middenkaderfunctionaris landmeetkunde zich mee bezig houdt. Met speciale apparatuur kun je dit opmeten. Tijdens de mbo-opleiding middenkaderfunctionaris landmeetkunde leer je hoe je dit doet. Ben jij heel nauwkeurig, houd je van afwisseling en heb je iets met kaarten? Dan is deze opleiding misschien wel iets voor jou.

Wat voor type ben je?

Een goede middenkaderfunctionaris landmeetkunde is iemand die:

 • Iets met kaarten heeft
 • Heel precies is
 • Van afwisseling houdt
 • Zelfstandig kan werken
 • Niet snel de weg kwijt raakt
 • Verantwoordelijkheid kan nemen
 • Graag binnen en buiten werkt
 • Goed kan samenwerken
 • Handig is met computers
 • Oog voor detail heeft
 • Praktijkgericht is
 • Niet bang is voor een beetje wiskunde

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris landmeetkunde leer je hoe je land en ruimte opmeet. Hier gebruik je speciale apparatuur voor. De verzamelde informatie noem je ook wel geo-informatie. Als landmeetkundige ben je heel secuur in je werk. Dat moet ook wel, want je zet de maten uit van objecten die nog gebouwd worden. Denk aan kantoren, woningen, wegen, waterwegen en spoorwegen. Je meet hoeveel ruimte er is voor een object. Op basis daarvan maak je ontwerpen. Ook leer je hoe je de informatie verwerkt en presenteert.

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Na de opleiding kun je veel kanten op. Denk aan beroepen als tekenaar, cartograaf of landmeter. Je kunt natuurlijk werken in de bouw, maar bijvoorbeeld ook bij een adviesbureau. Hier werk je mee aan een milieukundig bodemonderzoek of huisvestingsplan. Bij politie, brandweer en hulpdiensten help je rampen bestrijden. In opdracht van een architect maak je driedimensionale presentaties van een ontwerp.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Middenkaderfunctionaris Landmeetkunde op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding.

Leerweg

bbl
Als je voor een bbl-opleiding kiest, werk je vier dagen in de week bij een leerbedrijf. Je gaat dan één dag naar school.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je mentor. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding middenkaderfunctionaris landmeetkunde kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Ondernemend gedrag
 • Leidinggeven
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Maatvoeringstechnieken

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Middenkaderfunctionaris landmeetkunde, Breda, bbl

 

Heb je nog geen werkplek? Meld je dan ook meteen aan bij een van onze samenwerkingspartners.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.