Manager/ondernemer horeca Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25184

In het kort

Jij houdt van het contact met (internationale) gasten en collega’s. Je hebt als manager/ondernemer horeca de dagelijkse verantwoordelijkheid over het restaurant of hotel dat jij runt. Tijdens de opleiding manager/ondernemer horeca leer je in teamverband te werken. Je bent flexibel en hierdoor overal inzetbaar. Geen dag is hetzelfde en dat is juist zo leuk.

Downloads

Alle details


Is de opleiding manager/ondernemer horeca iets voor jou?

Altijd al gedroomd van je eigen restaurant of hotel? Als manager/ondernemer horeca is dit mogelijk! De manager/ondernemer horeca is kwaliteitsbewust. Alles is bij jou tot in de puntjes verzorgd. Je hebt het woord ‘gastvrijheid’ nog net niet zelf uitgevonden. Niets is jou te veel als het om je gasten gaat.

Als manager/ ondernemer horeca haal je energie uit het contact met jouw (internationale) gasten en collega’s. Je werkt dan ook graag in teamverband, want je weet heel goed dat een concept uitdragen een gezamenlijke inspanning is. Zit je nu op het puntje van je stoel? Dan is dit dé opleiding voor jou! 

Wat voor type ben je?

Als manager/ondernemer horeca werk je meestal in een internationale omgeving waarin je veel contact hebt met gasten en collega’s. Je bent eigenaar en/of bedrijfsleider van een hotel of restaurant. Je draagt de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken in jouw horecabedrijf. Je geeft leiding aan het personeel en werkt mee waar je nodig bent. Tot slot zorg je voor een gastvrije sfeer. Je bewaakt het sociaal-hygiënisch beleid en benadert je gasten enthousiast.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Met het diploma manager/ondernemer horeca' kun je verschillende kanten op. Je kunt je eigen horecazaak starten of leidinggeven op verschillende afdelingen binnen of buiten de horecabranche.


Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 manager/ondernemer horeca op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar: 

  • Hogere Hotelschool  
  • Andere hbo-opleidingen 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding manager/ondernemer horeca kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Duurzaamheid in het beroep D

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Manager/ondernemer horeca, Bergen op Zoom, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.