Podium- en evenemententechnicus Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 27
Niveau 3
Crebo 25800

In het kort

Kijk jij tijdens een concert altijd naar de verlichting? Of ben je benieuwd hoe het geluid werkt bij grote evenementen? Bijvoorbeeld in de Ziggo Dome? Tijdens de opleiding podium- en evenemententechnicus leer jij dat en meer. Met deze technische mbo-opleiding leer je alles over de techniek van licht en geluid. Specialist worden in podiumtechniek? Meer leren over studiogeluidstechniek? Of de belichting van bijzondere gebouwen regelen? Dan is deze opleiding iets voor jou.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding Podium-en evenemententechnicus iets voor jou?

De podium- en evenemententechnicus is een expert. Je weet alles over podiumtechniek, studiogeluidstechniek en belichting van gebouwen. Daarnaast weet jij als podium- en evenemententechnicus ook hoe je een productie of evenement tot leven brengt. Geen dag is hetzelfde en je werkplek is altijd bijzonder.  

Omgaan met moeilijke situaties? Daar ben jij goed in. Slecht weer, grote evenementen en gespannen artiesten? Daar weet jij wel raad mee. ‘s Nachts werken? Ook geen probleem. Van 9 tot 5 werken is toch niets voor jou.  

Daarnaast is passie voor het vak het allerbelangrijkste. Licht en geluid zijn namelijk écht jouw ding. 

Tijdens de opleiding: 

Je wordt opgeleid tot podium- en evenemententechnicus. Tijdens de opleiding krijg je les in de verschillende technieken van het beroep. Je leert alles over veiligheid. Van de artiesten, medewerkers en het publiek. Wat doe je bijvoorbeeld bij een storm tijdens een festival? Hoe ga je om met een publiek van 80.000 mensen? Deze onderwerpen krijg je tijdens je studie: 

 • een productie (technisch) voorbereiden 
 • een productie uitvoeren 
 • taken die een productie ondersteunen 
 • algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Je studie is praktijkgericht. Daarom heb je vaak les op unieke locaties. Zoals bij Poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom. Theater de Maagd in Bergen op Zoom. Of Theater De Kring in Breda. De nieuwste techniek op het gebied van licht en geluid? Daarover leer je meer op school.  

In het derde jaar loop je stage. Je docenten hebben belangrijke contacten. Zij weten precies waar je als podium- en evenemententechnicus aan de slag kunt. Dat maakt het zoeken naar een interessante stage een stuk leuker. En makkelijker. Je loopt 900 uur stage bij een bedrijf in Nederland. Liever naar het buitenland? Dat kan natuurlijk ook.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Als podium- en evenemententechnicus werk je in vaste dienst bij een bedrijf. Of je gaat aan de slag als freelancer. Op deze plekken vind jij misschien wel je droombaan:  

 • schouwburg  
 • muziekcentrum  
 • theater  
 • theatergezelschap  
 • producent (opera, dans, drama, cabaret)  
 • festival  
 • poppodium  
 • geluidsstudio  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding podium- en evenemententechnicus? Dan kun je verder studeren op niveau 4. Bijvoorbeeld aan de opleiding podium- en evenemententechnicus licht, of podium- en evenemententechnicus geluid.   

Leerweg

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Zo word je toegelaten 

Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Die plaatsen worden gedeeld met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3, podium- en evenemententechnicus licht niveau 4 and broadcast- en streamingtechnicus niveau 4. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding podium- en evenemententechnicus kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Orienteren op ondernemerschap
 • Live beeld
 • Rigging in de evenemententechniek
 • Artistiek inzicht

Leslocaties

Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Die plaatsen worden gedeeld met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3, podium- en evenemententechnicus licht niveau 4 and broadcast- en streamingtechnicus niveau 4. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
 • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
 • 27

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

We hebben nog geen cijfers over deze opleiding. Zodra we de juiste informatie hebben, lees je dat hier.  

Aanmelden

Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Die plaatsen worden gedeeld met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3, podium- en evenemententechnicus licht niveau 4 and broadcast- en streamingtechnicus niveau 4. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Podium- en evenemententechnicus, Bergen op Zoom, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.